Migrantska kriza

Novi, ozbiljan problem: Turska više neće zaustavljati migrante iz Sirije na putu u Europu

Hina

REUTERS

REUTERS



Turska je odlučila da više neće zaustavljati izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Europu, izjavio je u četvrtak turski dužnosnik Reutersu. 


Dužnosnik je to rekao očekujući masovni pokret izbjeglica iz sirijske pokrajine Idliba gdje se nalazi milijun raseljenih ljudi.


Turska policija, obalna straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani, rekao je dužnosnik.




Ranije u četvrtak lokalni sirijski guverner objavio je da su u napadu na tursku vojsku u Idlibu ubijena devetorica vojnika.


No, Sirijski opservatorij za ljudska prava prenio je da su smrtno stradala 34 vojnika, u eskalaciji koja bi mogla izazvati oštar odgovor Ankare.


Guverner pokrajine Hatay koja graniči sa Sirijom za napade je optužio snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.


Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je u četvrtak navečer sazvao izvanredno zasjedanje vijeća sigurnosti u Ankari na kojem su bili ministar obrane i šefovi tajnih službi.


Prema turskim medijima, razgovaralo se o stanju Idlibu.


Turska je poslala tisuće vojnika u tu graničnu sirijsku pokrajinu i izvršila invaziju bez presedana kako bi podržala pobunjenike protiv ofenzive predsjednika Asada. 


Gotovo milijun Sirijaca prebjeglo je u posljednja tri mjeseca, u najvećem egzodusu od početka rata. 


Prema opservatoriju, vladine snage su uz pomoć ruske vojske zauzele u posljednja tri dana oko 60 posto područja u južnom Idlibu i u susjednoj pokrajini Hami.


Raniji pregovori Ankare i Moskve o smirivanju sukoba u Idlibu nisu polučili značajniji rezultat. 


(Hina) xbcav/xtm ybcav