Krone Zeitung

Novi detalji o sramoti desničara Strachea: ‘Pao je na Bosanku koju su plaćali do 7.000 eura na dan’

Portal Novilist.hr

Foto Screnshot Sueddeutsche.de

Foto Screnshot Sueddeutsche.de

Prema onome što piše Krone Zeitung, riječ je o studentici agrikulture bosanskog podrijetla koja govori više stranih jezika. Za ovaj je performans, pišu, bila plaćena od 6 do 7 tisuća eura po danu



Velika korupcijska afera u kojoj je osramoćen Heinz-Christian Strache, čelnik austrijske krajnje desnice i donedavni vicekancelar, i dalje se ne smiruje. Strache je podnio ostavku nakon objave tajno snimljene video snimke, koja pokazuje da je ruskoj strani nudio usluge pri dobivanju unosnih ugovora, u zamjenu za političku potporu svojoj stranci FPOe.


No, Krone Zeitung, visokotiražni austrijski tabloid, objavio je nove detalje afere koja je protresla Austriju. Strache je u video snimci od ‘zanosne ruske poduzetnice’ tražio da kupi upravo Krone Zeiung, u želji da zauvijek promijeni medijsku sliku Austrije te ju učini sličnom onoj u Orbanovoj Mađarskoj, kojoj se ovaj desničar otvoreno divi.


“Ako tri tjedna uoči izbora preuzmete Krone Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu”, rekao je Strache u videu.




Danas je Krone Zeitung objavio da je neimenovano njemačko udruženje video kupilo za 600.000 eura od osoba koje su ga snimile. Platili su video u Krugerrand zlatnim novčićima, tvrdi austrijski tabloid, prenosi Index.


Prema Krone Zeitungu, četiri osobe su bile odgovorne za nastanak videa. To su odvjetnik iz Beča, jedan detektiv i dva stručnjaka za sigurnost. Navodno ih je motivirala osobna osveta i averzija prema politici Stracheove stranke.


Tvrde i da je tjelesni čuvar bečkog odvjetnika bio upoznat s detaljima Stracheovog privatnog života.


Krone Zeitung donosi i nove informacije o ulozi djevojke koja je na snimci glumila nećakinju ruskog oligarha, navodno zainteresiranu za ulaganje u Austriju i financiranje kampanje Slobodarske stranke.


Prema onome što piše Krone, riječ je o studentici agrikulture bosanskog podrijetla koja govori više stranih jezika. Za ovaj je performans, pišu, bila plaćena od 6 do 7 tisuća eura po danu.



Nitko drugi nije potvrdio ove informacije koje donosi Krone Zeitung. Odvjetnik bečkog odvjetnika iz ove priče nije htio komentirati te navode. Ured bečkog tužitelja otvorio je istragu, ali nije potvrdio koje su mete istrage.


Iako je Strache inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o “krajnje neugodnoj, pijanoj aferi”.


Podsjetimo, na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung, Strache i njegov suradnik Johan Gudenus, sadašnji predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.


Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su navodnoj ruskoj poduzetnici otvoreno predlagali različite poslovne poduhvate, koje bi joj pomogli organizirati. Uz prikladnu cijenu, naravno.


Osvojio mjesto u EP-u unatoč sramotnoj videosnimci


Heinz-Christian Strache koji je bio prisiljen odstupiti s mjesta potpredsjednika austrijske vlade i čelnika krajnje desničarske Slobodarske stranke (FPOe) prije tjedan dana zbog objavljene videosnimke, osigurao je mjesto u Europskom parlamentu, objavila je u ponedjeljak austrijska novinska agencija APA, prenosi Hina.


Strache je ostao na kandidacijskoj listi svoje stranke za europske izbore, iako na posljednjem mjestu, 42. mjestu. Preliminarni rezultati pokazuju kako je Slobodarska stranka osigurala samo tri mandata.


Međutim, austrijski izborni sustav omogućuje biračima da daju preferencijalni glas jednom kandidatu na izabranoj listi, a ako taj kandidat dobije dovoljno podrške, može osigurati mjesto u EP-u.


Djelomični rezultati glasovanja pokazuju da je Strache dobio više od 33.500 preferencijalnih glasova, što je više nego dovoljno za traženje zastupničkog mjesta, priopćila je APA.


Nije bilo odmah jasno hoće li Strache, snimljen kako nudi sklapanje državnih ugovora ženi koja je tvrdila da je nećakinja ruskog oligarha, zauzeti mjesto u EP-u.


Strache demantira da je činio nezakonite radnje. Tužitelji u Beču navoda da istražuju slučaj s objavljenom videosnimkom »u više smjerova«.