Svađa oko NATO-a

Njemačka upozorila Francusku: “Bez SAD-a se Europa ne bi mogla učinkovito zaštititi”

Hina

Da, trebamo snažnu i suverenu Europu, ali trebamo je u snažnom NATO-u", kaže njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas 



Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u nedjelju je upozorio na potkopavanje NATO saveza u dosad najoštrijem odgovoru Berlina na kritike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona upućene toj organizaciji. 


Macron je ovog tjedna rekao za Economist da je NATO u stanju “moždane smrti” navodeći nedostatak koordinacije i nepredvidljivost Amerike pod vodstvom predsjednika Donalda Trumpa. Također je izrazio sumnju u sigurnosno načelo saveza po kojemu će se napad na jednog saveznika tretirati kao napad na sve saveznike. 


“Pogrešno bi bilo potkopati NATO. Bez SAD-a se ni Njemačka ni Europa ne bi mogle učinkovito zaštititi”, napisao je Maas u kolumni koju je online objavio Der Spiegel. 




Maas podržava Macronov poziv na jačanje europskih obrambenih kapaciteta. “Zato zajedno s Francuskom naporno radimo na izgradnji Europe koja puno bliže surađuje u sigurnosnoj politici”, napisao je Maas. 


No, upozorio je da se EU i NATO ne smiju okrenuti jedni protiv drugih. 


“Da, trebamo snažnu i suverenu Europu, ali trebamo je u snažnom NATO-u”, kaže Maas. 


Pozvao je na stvaranje Europskog sigurnosnog vijeća u kojoj bi Velika Britanija također trebala biti članica bez obzira na planirani pa odgođeni izlazak iz Europske unije. 


Kaže da radi na toj ideji s francuskim kolegom Jean Yves Le Drianom i najavio da će Njemačka predstaviti okvir vijeća tijekom predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici 2020. 


Francuska tradicionalno ima podvojenu ulogu u NATO-u i nije sudjelovala u strateškom vojnom planiranju od 1966. do 2009. iako je bila među osnivačicama Sjevernoatlanskog saveza. Ipak, Macronovi komentari samo mjesec dana prije samita NATO-a u Londonu 4. prosinca nisu bili očekivani. 


Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak kako je Macron pretjerano reagirao. 


“Francuski predsjednik je izabrao drastične riječi kako bi izrazio svoje mišljenje. Ja ne vidim na taj način stanje suradnje u NATO-u”, rekla je Merkel na konferenciji za medije u Berlinu uz glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. 


(Hina) xdor ykga