Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
22. siječnja 2020.
Proba do kraja godine

Njemačka razmišlja o besplatnom javnom prijevozu u gradovima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2018. u 8:41 2018-02-14T08:41:00+01:00

Njemačka vlada razmišlja o uvođenju besplatnog javnog prijevoza u gradovima, kako bi se poboljšala kvaliteta zraka.

»Razmišljamo o tome da javni prijevoz bude besplatan kako bismo smanjili broj osobnih vozila« u prometu, kaže se u dopisu koji su 11. veljače poslali ministri za okoliš Barbara Hendricks, prometa Christian Schmidt i financija Peter Altmaier europskom povjereniku za okoliš Karmenuu Velli.

Ta mjera trebala bi biti probno uvedena u pet gradova - Bonnu, Essenu, Herrenbergu, Reutlingenu i Mannheimu. Po prijedlogu Berlina, trebala bi stupiti na snagu najkasnije krajem ove godine.

Ideja izaziva različite reakcije u Njemačkoj, od onih koji ju podržavaju do onih koji pitaju tko će to sve platiti.

Tim paketom mjera, a u kojem se uz besplatni javni prijevoz navodi još nekoliko ideja, Berlin se nada da će uvjeriti Europsku komisiju da ga ne prijavi Europskom sudu pravde zbog prekomjernog zagađenja u gradovima.

EK će odlučiti sljedeći mjesec hoće li poduzeti pravne mjere protiv devet država zbog kršenja pravila EU-a o zagađenju, među njima i Njemačke.

Tih devet zemalja dobilo je krajem siječnja upozorenja jer redovito premašuju limite emisija stakleničkih plinova, te je od njih zatraženo da daju prijedloge kako smanjiti onečišćenje u gradovima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.