Nove ankete

Ne stoje najbolje: Stranke koje se zalažu za neovisnost Katalonije gube većinu u parlamentu

Hina

Reuters

Reuters



Stranke koje su prije osam dana izglasale nezavisnost Katalonije mogle bi izgubiti natpolovičnu većinu u katalonskom parlamentu nakon izbora 21. prosinca, pokazuju dvije ankete objavljene u nedjelju u novinama La Vanguardia i La Razón koje nisu podržale proglašenje nezavisnosti.


Za novine La Vanguardia, sa sjedištem u Barceloni, anketu je izradila tvrtka GAD3 od 30. listopada do 3. studenoga. Katalonski parlament je izglasao nezavisnost 27. listopada.


Tri stranke za nezavisnost – Katalonska europska demokratska europska stranka (PDeCat), Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) – mogle bi osvojiti od 66 do 69 mjesta od ukupno 135 mjesta u parlamentu, pokazuje ta anketa.




Za natpolovičnu većinu potrebno je 68 mjesta. Ove tri stranke od posljednjih izbora 2015. imaju 72 mjesta što im je omogućilo usvajanje zakona o odcjepljenju od Španjolske, organiziranje referenduma te proglašenje nezavisnosti.


Španjolska vlada je, aktivirajući članak ustava, raspustila katalonsku vladu te sazvala prijevremene izbore za 21. prosinca. Osam dužnosnika katalonske vlade nalazi se u pritvoru kao i dva aktivista. Za petero njih, uključujući bivšeg predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta, Španjolska je zatražila izručenje iz Belgije.


Anketa koju su objavile novine La Razón, sa sjedištem u Madridu, pokazuje kako bi stranke za nezavisnost Katalonije mogle osvojiti 65 mjesta. Ta je anketa također provedena od 30. listopada do 3. prosinca.


Obje ankete navode kako bi najviše glasova trebala dobiti Katalonska republikanska ljevica (ERC) čiji se vođa nalazi u pritvoru pored Madrida. Oriol Junqueras bio je potpredsjednik katalonske vlade i optužen je za pobunu protiv španjolske države nakon proglašenja nezavisnosti.


La Vanguardia je u svom uvodniku dan nakon izglasavanja nezavisnosti istaknula da je jednostrano izglasavanje republike bila pogrešna odluka dok se novine La Razón zalažu za cjelovitost Španjolske.


Obje ankete objavljene su u trenutku dok se stranke u Kataloniji organiziraju za nadolazeće izbore. PDeCat, stranka Carlesa Puigdemonta koji se nalazi u Belgiji, pozvala je sve snage za nezavisnost da izađu zajedno u sklopu »liste za zemlju«. Očekuje se i reakcija unionističkih stranaka – stranke centra Građani, Narodne stranke desnog centra i lijevog centra PSOE. Treći blok mogle bi činiti stranke poput lijevog Podemosa koje se zalažu za dogovorni referendum o nezavisnosti, protive se jednostranom proglašenju odcjepljenja ali isto tako su i protiv pritvaranja dužnosnika i aktiviranog članka ustava.


Građani na ulicama govore da će izaći na izbore, da nisu umorni od aktualnih događanja.


»Sigurno ću izaći na izbore. Želimo potvrditi opredjeljenje za samostalnu republiku«, kaže 52-godišnji radnik Joan iz mjesta pored grada Girone. On je na referendumu 1.listopada, suprotnom španjolskom ustavu, zaokružio »Da« za samostalnost.


Prošli mjesec su objavljene još dvije ankete javnog mišljenja. Centar za ispitivanje mišljenja (CEO), pod upravljanjem smijenjene katalonske vlade, proveo je ispitivanje od 16. do 29. listopada i naveo kako bi stranke za nezavisnost opet mogle osvojiti više od polovice mjesta u parlamentu. S druge strane, tvrtka Sigma Dos je napravila anketu prije izglasavanja nezavisnosti, od 23. do 26. listopada koja je pokazala kako bi te stranke mogle izgubiti većinu. Anketa Sigme Dos bila je napravljena za novine El Mundo, sa sjedištem u Madridu, koje se protive nezavisnosti Katalonije.