Neonacistički teror

Nakon antisemitskog napada, Židovi u Njemačkoj strahuju za sigurnost

Hina

REUTERS

REUTERS

Osumnjičenik za napad je snimao pucnjavu i objavio snimku na internetskoj platformi, objavila je u srijedu mrežna stranica SITE specijalizirana za praćenje terorističkih organizacija na internetu,



Židovska zajednica traži od Njemačke bolju zaštitu i mobilizaciju protiv ekstremne desnice, dan nakon antisemitskog napada u Halleu koji je u srijedu obnovio strahove od neonacističkog terora u toj zemlji.


»Trenutno trebamo djela a ne više samo riječi« kako bi zaštitili sveta mjesta, rekao je predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald Lauder u priopćenju, nakon napada u kojem su poginule dvije osobe.


»Prije svega, trebamo stvoriti ujedinjenu frontu protiv neonacista i drugih ekstremističkih skupina. Činjenica da oni imaju sve veći utjecaj u Njemačkoj, 75 godina nakon holokausta, govori sama za sebe«, dodao je.




U srijedu, na dan Jom Kipura, velike židovske svečanosti, 27-ogodišnji Nijemac kojeg mediji predstavljaju kao Stefana B., postavio je eksplozivnu napravu pred sinagogu i pokušao ući u nju. Jedna žena ustrijeljena je pred zgradom, a muškarac ubijen kasnije kod obližnje prodavaonice kebaba.


Osumnjičenik za napad je snimao pucnjavu i objavio snimku na internetskoj platformi, objavila je u srijedu mrežna stranica SITE specijalizirana za praćenje terorističkih organizacija na internetu, javlja agencija France Presse.


U tom 35-minutnom videu muškarac kaže da »holokausta nije bilo« i da su Židovi uzrok svih problema, navodi SITE koji ga uspoređuje sa sličnom videosnimkom koju je načinio napadač na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu u ožujku.


Die Welt navodi na svojoj internetskoj stranici da tekst sastavljen 1. listopada na desetak stranica i preveden na engleski spominje napad na sinagogu u Halleu za vrijeme Jom Kipura.


Njemačka policija u srijedu navečer je objavila da je uhićen muškarac koji je ozlijeđen u razmjeni vatre sa snagama reda.


Vlasti bi tijekom dana na konferenciji za novinare trebale objaviti pojedinosti o napadu i počinitelju.


Merkel u Berlinu dala potporu židovskoj zajednici


Njemačka kancelarka Angela Merkel i svi njemački čelnici osudili su taj čin. Ali ovaj puta židovskoj zajednici to nije dosta, u kontekstu porasta antisemitskih zločina u zemlji.


»Ne razumijem uopće da sinagoga u Halleu nije imala nikakvu policijsku zaštitu u trenutku najveće židovske proslave«, rekao je predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova Josef Schuster.


Prošle godine broj antisemitskih napada u Njemačkoj povećao se za 20 posto u odnosu na godinu prije toga. Neonacistički pokret stoji iza većne tih napada,


»Bojimo se. Primio sam dosta poruka od osoba koje su mi rekle da neće doći jer se boje. To se mora promijeniti«, rekao je u srijedu navečer rabin Nove sinagoge u Berlinu Gesa Ederberg na skupu na kojem je u znak solidarnosti došla i kancelarka Merkel.


»Nažalost danas, na vaš sveti dan, svjedočili smo nečemu strašnom: dvije osobe izgubile su život, dogodio se napad na Židove i to Židove u Njemačkoj«, rekla je.


»Moj cilj, i cilj političkih dužnosnika, je sve napraviti kako biste vi mogli živjeti u sigurnosti. A današnji dan pokazuje nam da ovo nije dovoljno, da moram učiniti još više«, dodala