Restrikcije u Iranu

Nakon Facebooka i Twittera, iranske vlasti blokirale pristup i Gmailu

Hina

Iranske vlasti već su privremeno prekinule pristup Googleu i Gmailu u veljači, zbog parlamentarnih izbora u ožujku, a društvene mreže poput Facebooka i Twittera redovito se blokiraju u Iranu



TEHERAN – Iran je u ponedjeljak blokirao pristup elektronskoj pošti Gmail, besplatnoj i relativno sigurnoj Googleovoj usluzi, u okviru projekta uvođenja nacionalnog intraneta, različitog od svjetske mreže.


“Na zahtjev naroda, Google i Gmail filtrirat će se u čitavoj zemlji. Tako će biti do nove naredbe”, objavio je Abdolsamad Horamabadi, savjetnik glavnog tužiteljstva i tajnik tijela zadužena da otkrije nezakonit sadržaj na internetu.


Pristup stranici Googlea ograničen je na nesigurnu verziju te je više stanovnika Teherana izjavilo da više ne može otvoriti svoju Gmail poštu.




Stranica koju je otvorio Google na kojoj bi se signalizirale restrikcije u pristupu njegovim službama ne spominje blokadu u ponedjeljak ujutro.


Brojni iranski poslovni ljudi, čiji posao već kompliciraju zapadne sankcije povezane s iranskim nuklearnim programom, koriste Gmail za komunikaciju i razmjenu dokumenata s inozemnim partnerima.


Iranske vlasti već su privremeno prekinule pristup Googleu i Gmailu u veljači, zbog parlamentarnih izbora u ožujku, a društvene mreže poput Facebooka i Twittera redovito se blokiraju u Iranu.