Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Zlostavljanje djece

NOVI SKANDAL TRESE SVETU STOLICU Vatikanski ministar financija optužen za pedofiliju

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 29. lipanj 2017. u 9:19 2017-06-29T09:19:18+02:00

Najviši predstavnik Katoličke Crkve u Australiji, 76-godišnji prelat ujedno je i treći čovjek Svete Stolice za koju obnaša dužnost ministra financija, te stoga najviše pozicionirani uglednik Crkve prozvan u aferi pedofilije

Vatikanski kardinal George Pell, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice, optužen je u četvrtak u Australiji za višestruko seksualno zlostavljanje djece, a radi se o starim optužbama koje je nanovo kategorički demantirao, prenose agencije.

Najviši predstavnik Katoličke Crkve u Australiji, 76-godišnji prelat ujedno je i treći čovjek Svete Stolice za koju obnaša dužnost ministra financija, te stoga najviše pozicionirani uglednik Crkve prozvan u aferi pedofilije.

U Rimu ga je u listopadu ispitivala australska policija.

»Policija države Victorije optužila je Georgea Pella za stare delikte seksualnog zlostavljanja«, kazala je novinarima pomoćna povjerenica Shane Patton. »Brojni su podnositelji tužbe povezani s tim optužbama«. Pell je sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio svećenik u saveznoj državi Victoriji

Australska policija nije objavila gdje su se dogodili sporni slučajevi ni dob navodnih žrtava. Australska Katolička Crkva objavila je da Pell kategorički odbacuje optužbe, te da će otputovati u Australiju kako bi se obranio od optužbi i »očistio svoje ime«.

Pell je pozvan 18. srpnja pred prvostupanjski sud u Melbourneu kako bi bio saslušan

Kad su se prvi puta pojavile optužbe protiv Pella, papa Franjo je prošle godine rekao da će pričekati da australsko pravosuđe napravi prve korake kako bi donio svoje stajalište o Pellu, te dodao da njegovom glavnom financijskom savjetniku ne bi trebali suditi mediji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu