Panika u Kuopiou

NAPAD MAČEM U ŠKOLI Jedna osoba ubijena i 10 ozlijeđenih u Finskoj

Hina

Reuters

Reuters

»Osumnjičeni je bio naoružan hladnim oružjem«, rekao je glasnogovornik finske policije. Rekao je da je napadač »mačem ubo jednu djevojku u vrat i trbuh«, ispričao je svjedok lokalnim medijima. Napadač je kasnije aktivirao zapaljivu bombu



HELSINKI Jedan muškarac je mačem ubio jednu osobu i ranio devet u utorak u strukovnoj srednjoj školi u Kuopiou, u središtu Finske, javile su lokalne vlasti.


Napadač s mačem, koji je također ranjen, upao je tijekom jutra u jedan od razreda instituta za profesionalno usavršavanje Savo, gdje se školuju srednjoškolci i odrasli, javili su lokalni mediji. Napadač je uhićen.


»Osumnjičeni je bio naoružan hladnim oružjem«, rekao je glasnogovornik finske policije. Rekao je da je napadač »mačem ubo jednu djevojku u vrat i trbuh«, ispričao je svjedok lokalnim medijima. Napadač je kasnije aktivirao zapaljivu bombu.




Okolnosti napada su još uvijek nejasne, kao i motivi uhićenoga.


Radi se o muškarcu, finskom državljaninu, napisala je policija i na Twitteru i dodala da je on imao i vatreno oružje.


Finski premijer Antti Rinne je osudio »šokantni« napad.


Iako je nasilje relativno rijetko u toj nordijskoj zemlji s 5,4 milijuna stanovnika, u Finskoj su izvedena dva masovna ubojstva u školskim ustanovama krajem 2000.-ih.


Godine 2007. 18-godišnjak je ubio sedam učenika i direktoricu gimnazije u Tuusuli, sjeverno od Helsinkija i zatim počinio samoubojstvo.


U rujnu 2008. student je ubio 10 osoba u gimnaziji Kauhajoki, na zapadu zemlje i također počinio samoubojstvo.


U kolovozu 2017. je marokanski tražitelj azila (22) ubio dvije žene i ranio osam osoba u Turku, na jugozapadu Finske. On je u lipnju 2018. osuđen na doživotni zatvo