Posebni američki istražitelj

Mueller: Podizanje optužnice protiv Trumpa ‘nije bila opcija’, ministarstvo pravosuđa me spriječilo

Hina

Reuters

Reuters

»Kad bismo bili uvjereni da predsjednik nije počinio zločin, to bismo i rekli. Međutim, nismo utvrdili je li predsjednik počinio zločin «, kazao je Mueller



WASHINGTON Posebni američki istražitelj Robert Mueller rekao je u srijedu da njegova istraga o ruskoj upletenosti u predsjedničke izbore 2016. nikada nije vodila podizanju optužnice protiv predsjednika Donalda Trumpa te da neće otkriti više informacija od onih koje su već objavljene u izvješću.


U svom prvom javnom obraćanju od početka istrage u svibnju 2017., Mueller je poručio da ga je ministarstvo pravosuđa SAD-a izričito spriječilo u podizanju optužnice protiv trenutnog predsjednika.


»Optužba za kazneno djelo stoga nije opcija koju smo mogli razmotriti«, rekao je Mueller novinarima i najavio svoju ostavku u Ministarstvu pravosuđa.




Redigirana verzija Muellerovog izvješća objavljena je u travnju, u kojoj se zaključilo da se Rusija više puta miješala u izbore 2016. te da je Trumpova izborna kampanja imala višestruke kontakte s ruskim dužnosnicima, ali se nije upustila u kriminalnu zavjeru s Moskvom kako bi osvojila Bijelu kuću.


Mueller je također odbio prosuditi je li Trump opstruirao pravosuđe, iako je u izvješću navedeno 10 slučajeva u kojima je Trump pokušao spriječiti istragu.


»Kad bismo bili uvjereni da predsjednik nije počinio zločin, to bismo i rekli. Međutim, nismo utvrdili je li predsjednik počinio zločin «, kazao je Mueller.


Dodao je da izvještaj na 448 stranica govori sam za sebe.


»Osim onoga što sam danas ovdje rekao i onoga što je sadržano u našem pisanom radu, ne vjerujem da je prikladno da nastavim govoriti«, rekao je Mueller u kratkoj izjavi novinarima u sjedištu Ministarstva pravosuđa.


Trump, koji je u više navrata osudio Muellerovu istragu kao lov na vještice, smatra da je to pitanje riješeno.


»Ništa se ne mijenja zbog Muellerova izvješća«, objavio je na Twitteru. »Nije bilo dovoljno dokaza, a kad dokazi u našoj zemlji izostanu osoba je nevina. Slučaj je zatvoren! Hvala.«