Proces protiv srbijanskog tajkuna

Miškovićeva obrana traži da suđenju prisustvuju strani promatrači

Hina

»Uloga promatrača je prije svega poticanje suda da sudi pravično, što mora biti interes ne samo svih zainteresiranih strana, nego i društva u cijelosti«, ustvrdio je Tomanović.Pripremno ročište se nastavlja u utorak



BEOGRAD – Odvjetnik srbijanskog tajkuna i vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića predložio je u ponedjeljek nazočnost stranih promatrača na suđenju njegovu klijentu, kojemu je u Beogradu počelo pripremno ročište zbog optužbe za zloporabe u privatizacijama cestovnih poduzeća.


Miroslav Mišković u ponedjeljak je po izlasku iz sudnice, nakon izajašnjavanja o krivnji za koju ga tereti optužnica, izbjegao novinare, a ni odvjetnici nisu željeli govoriti o detaljima iskaza svojih klijenata, izvješćuju sudski reporteri beogradskih meidjia.


Međutim, Miškovićev odvjetnik Zdenko Tomanović rekao je da su u postupku protiv vlasnika Delta holdinga Miškovića neophodni domaći i strani promatrači koji bi, po njegovim riječima, »potaknuli sud da sudi pravično«, izvijestio je list »Blic« na svojoj internetskoj stranici.




Tomanović je ocijenio da su Mišković i njegov sin optuženi kao odgovorne osobe »suprotno zakonu i rezoluciji Europskog parlamenta« te da je riječ o »traženju izgovora da se pretpostavka nevinosti zamijeni pretpostavkom krivnje«.


»Uloga promatrača je prije svega poticanje suda da sudi pravično, što mora biti interes ne samo svih zainteresiranih strana, nego i društva u cijelosti«, ustvrdio je Tomanović.Pripremno ročište se nastavlja u utorak. Miroslav Mišković je 23. srpnja, nakon jamstva od 12 milijuna eura, rekordnog u srbijanskom pravosuđu, pušten na slobodu iz pritvora u kojemu je bio od prosinca prošle godine.Mišković, njegov sin Marko i još osam osoba uhićeni su u prosincu 2012. godine u okviru istrage o privatizacijih cestovnih poduzeća kojima je, po optužnici, učinjena šteta od oko 154 milijuna eura, a državnom proračunu Srbije za 4,3 milijuna eura. Marku Miškoviću 7. listopada je skinut elektronski nadzor i ukinut kućni pritvor nakon što je položio jamstvo od 3,3 milijuna eura za obranu sa slobode.

Miroslav Mišković vlasnik je »Delta holdinga«, poslovnog sustava koji je do prošle godine zapošljavao 25.000 ljudi i ostvarivao tri milijarde eura ukupnog prihoda, a danas ima oko 7.700 zaposlenika i jedna je od pet najvećih tvrtki u Srbiji.