Neprihvatljivo svojatanje

Ministarstvo vanjskih poslova konačno se oglasilo o Orbanovom svojatanju hrvatskog teritorija. Što su čekali dosad?

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



ZAGREB Republici Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom povijesnom kontekstu kao i promoviranje aspiracija koja se ni u prošlosti nisu pokazala uspješnima, odgovorili su Večernjem listu iz Ministarstva vanjskih i europskih pitanja o karti »povijesne« Mađarske koju komadaju ruke i grabe teritorij, između ostalog i dijelove Hrvatske, a koju je objavio Međunarodni ured za informiranje u sklopu kabineta premijera Victora Orbána, objavio je dnevnik u nedjelju.


Mađarska je prije nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu, a po čijim je odredbama Mađarska izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije. Čehoslovačke. Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske.


»Trianonskim ugovorom uništeno ie mađarsko društvo. ekonomija i politički sustav« kazao je državni tajnik za nacionalnu politiku Arpad János Potápi.




Kao ilustraciju njegovih riječi, mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj je web stranici About Hungary, na kojoi na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane uz vladu te kritike EU institucija i na pripadajućim profilima na društvenim mrežama objavio »povijesnu« kartu Mađarske. Na toj ilustraciji Mađarsku komada pet ruku i otima joj teritorij i mađarsko stanovništvo.


»Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH je odmah po objavi fotografije – karikature iz 1921. godine – na Twitter profilu About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom dijelova hrvatskog teritorija za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske oduzetim Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje povijesnih činjenica.


Dobili smo službena uvjerenja mađarske strane kako se ne radi ni o kakvom iskazivanju teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, sporna fotografija objavljena je povodom obilježavanja povijesnog događaja potpisivanja Ugovora iz Trianona, čime je u ovom dijelu Europe okončan Prvi svjetski rat kažu sa Zrinjevca«, navodi Večernji list.Ilustraciju su oštro komentirali i u Sloveniji, ali ne jednoglasno. Kao i prije, podijelili su se po stranačkim linijama vlada je osuđuje, a opozicija. posebice SNS Janeza Janše, blizak Orbánu, šuti, piše Večernji list.