Prvi krug

Miloš Zeman vodi s 39 posto glasova na češkim predsjedničkim izborima

Zdenko Duka

Drugi krug izbora predviđen je za 26. i 27. siječnja



Sadašnji predsjednik Češke Miloš Zeman (73) dobio je prvi krug izbora za novog predsjednika koji su održani u petak i u subotu s 39 posto glasova i ulazi u drugi krug izbora s akademikom Jirijem Drahošom (68) koji je osvojio 26,3 posto.


Natjecalo se još sedam kandidata. Drugi krug izbora predviđen je za 26. i 27. siječnja.


Trka u drugom krugu mogla bi biti krajnje neizvjesna zbog toga što nijedan od otpalih kandidata ne misli podržati Zemana i očekuje se da će njihovi glasači birati Drahoša.




Neke agencije za ispitivanje javnog mnijenja prije izbora su davale prednost Drahošu u drugom izbornom krugu.


Zeman posljednjih nekoliko godina gaji proruske stavove, protivio se europskim sankcijama protiv Rusije. Želi i što bolje odnose s Kinom. Zeman se zalaže za dva referenduma – jedan o izlasku Češke izEU-a i drugi o izlasku iz NATO-a.

Zeman je jedan od rijetkih europskih državnika koji su iskreno pozdravili pobjedu Donalda Trumpa u SAD-u. Ima veću podršku u ruralnim sredinama i građana slabijeg obrazovanja.


Jiri Drahoš je profesor kemije, dva puta je bio na čelu Češke Akademije znanosti. Uvjereni je proeuropejac, iako se i on protivi EU-kvotama za prihvat migranata, ali tome su se protivili svi češki predsjednički kandidati.


Za sebe Drahoš kaže da je političar centra i da može ujediniti Čehe. Podupiru ga ljudi koji žive u gradovima. Češki predsjednik ima većinom ceremonijalne ovlasti, bez formalne političke moći, ipak – njegovi portreti vise u češkim učionicama i predsjednik ima velik utjecaj na javno mnijenje.


Ovo je drugi put da Česi izravno biraju predsjednika jer su ga ranije birali u parlamentu. Na ove izbore u prvom krugu odazvalo se 61 posto birača.