Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
6. travnja 2020.
Clare Gerada

video Liječnica koja je preboljela zarazu: Petog dana simptomi su počeli nestajati, a javio se metalan okus u ustima

foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo, Flickr
foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo, Flickr
Autor:
Objavljeno: 19. ožujak 2020. u 22:55 2020-03-19T22:55:00+01:00

S virusom se borila kroz idućih pet dana. Bila je to, kaže, gadna bolest. - Samo sam željela da prođe, ali nikad nisam pomislila da me može ubiti, piše liječnica Clare Gerada.

"Mislila sam da je magnet za frižider u obliku Kipa slobode jedini suvenir koji sam donijela s konferencije u New Yorku. Jedva dva dana kasnije shvatila sam da sam donijela puno više." Ovim riječima započinje svoju ispovijest o borbi s koronavirusom šezdesetogodišnja britanska liječnica Clare Gerada, koja je virus pokupila na putovanju u Ameriku.

- Negdje u mom tijelu razvijao se Covid-19, što se pokazalo par dana nakon što sam se vratila u Veliku Britaniju. Prvi simptomi bili su jednaki onima koje izaziva jat-lag: umor, glavobolja i osjećaj bezvoljnosti. Suhi kašalj koji se javio protumačila sam kao posljedicu udisanja "avionskog zraka". Ono s čim nisam mogla pogriješiti bila je temperatura, koja nije prelazila 38,8 stupnjeva Celzija. Moje korona-iskustvo moglo je započeti, napisala je britanska liječnica.

S virusom se borila kroz idućih pet dana. Bila je to, kaže, gadna bolest. - Samo sam željela da prođe, ali nikad nisam pomislila da me može ubiti, piše liječnica Clare Gerada.

clare

Nakon što je shvatila da se ne osjeća dobro i da to nije posljedica dugog leta, kontaktirala je nadležne službe i potišla na testiranje.

- Tad sam se vratila u krevet i u krevetu ostala danima, odlazeći samo do toaleta. Simptomi su onakvi o kakvima nam govore, kao kod gripe, uz visoku temperaturu, suh kašalj i bolno grlo. Imala sam i glavobolje, bolove u prsnim mišićima od kašljanja i - kad bih se digla od kreveta - vrtoglavicu. Petog dana bolesti simptomi su počeli nestajati, a ostao je metalan okus u ustima. Nisam trebala spasonosne lijekove ni intervencije. Iako sam s druge strane mladosti, nisam imala problema sa zdravljem te su po dva paracetamola tri puta dnevno i limunada bili sve što trebam. Pileća juha učinila je čudo i vratila mi apetit, piše britanska liječnica.

Njezin suprug bio je u stanu, ali oboje su vrlo pazili da ne dođe u kontakt s virusom.

- Dakle, moje je iskustvo ovo: bila je to najgora bolest koju sam imala u svom životu. Kad ovo kažem, nemam puno toga za usporediti s koronom, tek dječje bolesti, gripu, zubobolju i uganuća, piše liječnica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.