Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Za veliku koaliciju

Krug oko Dimitrija Rupela protiv Šarčeve vlade o kojoj će u petak glasati parlament

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. kolovoz 2018. u 19:39 2018-08-14T19:39:17+02:00

LJUBLJANA Skupina intelektualaca i političara konzervativnih stranaka okupljena oko Dimitrija Rupela u utorak je pozvala na sastavljanje vlade velike koalicije umjesto manjinske koju bi vodio ljevičar Marjan Šarec, a o kojoj će u petak glasati parlament.

Dugogodišnji nekadašnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, zatim Peter Jambrek, Romana Jordan, Matej Avbelj i Tomaž Zalaznik, navode u otvorenom pismu javnosti da biŠarčeva vlada pet stranaka koju bi podržala i stranka Ljevica (L) bila »ekstremno lijeva« i nestabilna.

Ta bi vlada zanemarivala odnose za Zapadom i saveznicima u EU i NATO savezu i ne bi mogla riješiti niti odnose sa susjednim državama, ocjenjuju u pismu koje je objavio »Portal plus«, blizak konzervativnoj desnici.

Pozivaju na formiranje velike koalicije najvećih stranaka u kojoj bi bio uravnotežen odnos dominantnih snaga slovenske ljevice i desnice, a vodila bi je politički neutralna osoba, po sposobnostima i neutralnosti slična nekadašnjem premijeru Janezu Drnovšeku čije ime ne navode.

Intelektualci i političari, mahom simpatizeri konzervativnih stranaka desnice, predlažu dvije varijante »velike koalicije« u kojoj bi uz stranku Janeza Janše i demokršćansku Novu Sloveniju (NSI) bile još i stranke bivših premijera Mire Cerara i Alenke Bratušek, te Šarčeva stranka, ali i Nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča.

Smatraju da bi odnose u takvoj mogućoj koalicijskoj vladi trebalo urediti na osnovi postignutog izbornog rezultata. Prema njihovu prijedlogu takvom bi vladom upravljao »koordinator«, neka vrsta predsjednika vlade koji bi imao 4 potpredsjednika za različita područja i koji bi dolazili iz najvećih stranaka.

Osim toga, vlada bi imala i ministra financija, glavnog tajnika vlade i takav model vladavinje osigurao bi političku »inkluzivnost« koja je, pišu potpisnici, u Sloveniji napuštena nakon završetka mandata prve Janšine vlade u razdoblju 2004-2008.

Za razliku od takve široke i razvojne vlade koja bi bila stabilna i rješavala probleme, Šarčeva vlada bit će »politički pristrana, retrogradna, neučinkovita i nesposobna za razvoj i reforme, a prema većini ocjena i kratkotrajna«, upozoravaju slovenski intelektualci okupljeni oko Rupela.

Osim toga, kao »jedna od ekstremno lijevih vlada«, Šarčeva vlada neće moći uspostaviti prijateljske odnose sa Sloveniji susjednim zemljama niti s najvažnijim državama u EU-u i NATO savezu, upozorava taj krug naklonjen Janezu Janši. Relativni pobjednik izbora održanih 3. lipnja Janša je zbog nedostatka koalicijskih partnera za sada odustao od mogućnosti formiranja nove vlade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.