Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 4
Sutra: 4° 4° 4
12. prosinca 2019.
Socijalna revolucija

'Konačno svima mogu glasno reći; ja sam gay i vjenčat ću se': Azija slavi prve istospolne brakove u povijesti

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2019. u 9:52 2019-05-24T09:52:57+02:00

Euforija i emocije među gay zajednicom na otoku osjećale su se dok su se mladi bračni parovi spuštali niz tepih duginih boja u obližnjem parku, a promatrali su ih obitelji i prijatelji, kao i diplomati i novinari

U petak su se na Tajvanu masovno vjenčali istospolni parovi, a te prve legalne istospolne brakove u Aziji aktivisti su pozdravili kao socijalnu revoluciju na kontinentu.

Tajvanski parlament usvojio je prošlog tjedna zakon koji odobrava istospolne brakove, iako bi ta mjera mogla zakomplicirati pokušaj predsjednika Tsai Ing-wena za ponovni izbor sljedeće godine.

Više od 160 istospolnih parova vjenčalo se u petak, prema vladinim podacima, nakon godina burne rasprave o jednakosti braka koja je izazvala podjele u zemlji.

Dvadeset parova čekalo je u uredu za prijavu braka u središtu Taipeia, gdje su izvjesili zastave duginih boja uz hrpe obrazaca za prijavu.

»Osjećam se jako sretnim što mogu svima glasno reći: ja sam gay i vjenčat ću se«, rekao je Shane Lin, 31-godišnji pekar koji je sa svojim partnerom bio prvi par koji se prijavio u ured u Taipeiju.

»Izuzetno sam ponosan na svoju zemlju«, rekao je uplakani Lin.

Euforija i emocije među gay zajednicom na otoku osjećale su se dok su se mladi bračni parovi spuštali niz tepih duginih boja u obližnjem parku, a promatrali su ih obitelji i prijatelji, kao i diplomati i novinari.

Chi Chia-wei, aktivist koji je podnio tužbu tajvanskom ustavnom sudu koja je dovela do značajne sudske odluke o istospolnim brakovima u 2017., čestitao je parovima.

»To je pravo koje smo odavno zaslužili«, rekao je Chia ogrnut gigantskom zastavom duginih boja koja simbolizira borbu za homoseksualna prava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.