Socijalna revolucija

‘Konačno svima mogu glasno reći; ja sam gay i vjenčat ću se’: Azija slavi prve istospolne brakove u povijesti

Hina

Reuters

Reuters

Euforija i emocije među gay zajednicom na otoku osjećale su se dok su se mladi bračni parovi spuštali niz tepih duginih boja u obližnjem parku, a promatrali su ih obitelji i prijatelji, kao i diplomati i novinari



U petak su se na Tajvanu masovno vjenčali istospolni parovi, a te prve legalne istospolne brakove u Aziji aktivisti su pozdravili kao socijalnu revoluciju na kontinentu.


Tajvanski parlament usvojio je prošlog tjedna zakon koji odobrava istospolne brakove, iako bi ta mjera mogla zakomplicirati pokušaj predsjednika Tsai Ing-wena za ponovni izbor sljedeće godine.


Više od 160 istospolnih parova vjenčalo se u petak, prema vladinim podacima, nakon godina burne rasprave o jednakosti braka koja je izazvala podjele u zemlji.




Dvadeset parova čekalo je u uredu za prijavu braka u središtu Taipeia, gdje su izvjesili zastave duginih boja uz hrpe obrazaca za prijavu.


»Osjećam se jako sretnim što mogu svima glasno reći: ja sam gay i vjenčat ću se«, rekao je Shane Lin, 31-godišnji pekar koji je sa svojim partnerom bio prvi par koji se prijavio u ured u Taipeiju.


»Izuzetno sam ponosan na svoju zemlju«, rekao je uplakani Lin.


Euforija i emocije među gay zajednicom na otoku osjećale su se dok su se mladi bračni parovi spuštali niz tepih duginih boja u obližnjem parku, a promatrali su ih obitelji i prijatelji, kao i diplomati i novinari.


Chi Chia-wei, aktivist koji je podnio tužbu tajvanskom ustavnom sudu koja je dovela do značajne sudske odluke o istospolnim brakovima u 2017., čestitao je parovima.


»To je pravo koje smo odavno zaslužili«, rekao je Chia ogrnut gigantskom zastavom duginih boja koja simbolizira borbu za homoseksualna prava.