Nepoštena prednost švedskom lancu?

Komisija pokrenula istragu o poreznim olakšicama Ikei u Nizozemskoj

Hina

Reuters

Reuters

Komisija je 'zabrinuta' da su postupci Nizozemske dali Ikei nepoštenu prednost u odnosu prema drugim kompanijama, koje su protivne europskim pravilima o zaštiti tržišnog natjecanja



BRUXELLES Europska komisija (EK) pokrenula je u ponedjeljak istragu o poreznim olakšicama koje je Nizozemska dodijelila švedskom lancu trgovina namještajem Ikea.


Komisija će istražiti dvije porezne odluke vezane za Inter Ikeu, koja upravlja franšiznim poslovanjem te putem svoje nizozemske podružnice Inter Ikea Systems prikuplja franšiznu naknadu od svih Ikeinih prodavaonica u visini tri posto godišnjih prihoda.


Komisija je ‘zabrinuta’ da su postupci Nizozemske dali Ikei nepoštenu prednost u odnosu prema drugim kompanijama, koje su protivne europskim pravilima o zaštiti tržišnog natjecanja.




Izvršno tijelo EU-a navodi da je Nizozemska omogućila Ikei da na razne načine prebaci dobit u Luksemburg i Lihtejnštajn, gdje se ne oporezuje.


»Zemlje članice ne mogu dopustiti odabranim kompanijama da plate manje poreza, omogućavajući im umjetno prebacivanje njihove dobiti drugdje«, kazala je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.