Tragična sudbina

Koliko još ovakvih fotografija? U Italiji pronađen mladi uginuli kit s organizmom punim plastike

Portal Novilist.hr

FOTO/Greenpeace Italia, Facebook

FOTO/Greenpeace Italia, Facebook

Za smrti ovih i mnogih drugih morskih bića, kriv je isključivo čovjek.



Nažalost, priče o morskim životinjama koje se uginule pronađu na obali nakon što su progutale velike količine plastike, postale su gotovo svakodnevica.


Pokušavaju se usvojiti neke promjene koje će smanjiti pokolj životinja, ali čini se da smo s kampanjama počeli prekasno. Europska Unija je zabranila plastične slamke, Engleska pokušava progurati nove zakone o plastičnom otpadu, a Kina je zatvorila vrata za uvoz reciklažnog plastičnog otpada.


U svemu tome, zbog globalnog onečišćenja pate i ljudi i životinje. Morske životinje su nažalost među najranjivijim skupina, o čemu svjedoče i najnovije vijesti organizacije Greenpeace Italija.




Oni su na svojoj Facebook stranici objavili fotografije mladog kita ulješure kojeg je more donijelo na popularnu plažu Sicilije.


FOTO/Greenpeace Italia, Facebook


FOTO/Greenpeace Italia, Facebook



Sirota je životinja uginula uslijed konzumacije velike količine plastike. Procjenjuje se da je ulješura stara oko šest godina, a trbuh joj je prepun plastičnih vrećica i sličnih plastičnih objekata. Inače, ova vrsta kita obično živi oko sedamdeset godina.


Giorgia Monti (Greenpeace Italia) kaže u izjavi: „Prije dva dana smo na plaži Cefalù pronašli mladog kita ulješuru starog sedam godina. Kao što možemo vidjeti, mnogo je plastike pronađeno u njegovom trbuhu“, prenosi UniLad.


Monti dodaje da je u tijeku istraga oko uzroka smrti mlade životinje i da nije sigurno je li uginuo od gutanja plastike. Kaže da se „ne možemo pretvarati da se ovakvo nešto ne događa“.


Ukupno je pet kitova ulješura pronađeno na obalama Italije u proteklih pet mjeseci. U ožujku, trudna ženka je pronađena na Sardiniji s 22 kilograma plastike u trbuhu.


Carmelo Isgro (Prirodoslovno-povijesni muzej Sveučilišta Messina) je sudjelovao u postupku utvrđivanja uzroka smrti kita i kaže da je nekoliko kilograma plastike pronađeno u trbuhu nesretne životinje.



„Plastika je vjerojatno prouzročila blokadu zbog koje se nije mogla konzumirati hrana, što je vrlo vjerojatno uzrok smrti. Nismo pronašli znakove koji bi ukazali na bilo kakav drugi uzrok. Još uvijek sam u šoku jer je njezin trbuh u potpunosti pun, natečen zbog plastike.“, prenosi UniLad.


Monti dodaje: „More nam šalje alarm za pomoć, očajnički SOS. Moramo hitno reagirati da bi spasili prekrasna bića koja ga nastanjuju“.


Za smrti ovih i mnogih drugih morskih bića, kriv je isključivo čovjek. Bilo da se bacaju plastične vrećice na plažama, s barki ili veće količine s brodova – jedini koji to mogu učiniti su ljudi. Krajnji je trenutak za spašavanje mora i oceana odavno prošao. Na nama ostaje da mijenjamo zakone i čistimo more, jer nerijetko zaboravljamo koliko ovisimo o prirodi i okolišu.