Povijesna prekretnica

Kineski list tvrdi da će Kina i Vatikan na kraju uspostaviti diplomatske odnose

Hina

REUTERS

REUTERS

Ogroman broj ne-katolika u Kini nikad nije bio snažno protiv Vatikana. Kineska javnost općenito gledano poštuje svakog Papu«, kaže u uvodniku taj list u svojem kineskom i engleskom izdanju



Kina i Vatikan prije ili kasnije uspostavit će diplomatske odnose jer papa Franjo ima dovoljno mudrosti da riješi probleme između dviju strana, objavio je u utorak kineski list.


Okvirni sporazum između Vatikana i Kine o imenovanju biskupa je spreman i mogao bi biti potpisan u sljedećih nekoliko mjeseci što će biti povijesna prekretnica u odnosima, rekao je visoki izvor iz Vatikana prošli tjedan.


Čak i djelomični dogovor o pitanju na kome je imenovanje biskupa mogao bi otvoriti put obnovi diplomatskih odnosa nakon gotovo 70 godina.




Kina je dosad vrlo malo rekla o razgovorima.


Ipak, vrlo čitani tabloid Global Times tvrdi da bi sporazum između Pekinga i Vatikana bio od »goleme koristi za katolike«.


»


Taj list izdanje je Narodnog lista Komunističke partije, ali za razliku od njega Global Times ne prenosi službena stajališta stranke ili vlade.


»Peking i Vatikan uspostavit će diplomatske odnose prije ili kasnije… papa Franjo ima pozitivnu sliku u kineskoj javnosti. Očekuje se da će on pogurnuti kinesko-vatikanske odnose prema naprijed i svojom mudrošću riješiti probleme«, kaže list.


Taj proces nije bez kontroverzi u crkvi.


Prošli tjedan kardinal Joseph Ze (86), bivši biskup Hong Konga, bio je vrlo kritičan na Facebooku oko vatikanskog otvaranja prema Kini.


Jedan od razloga napetosti s Kinom je činjenica da Vatikan održava službene odnose s Tajvanom za koji Peking drži da je dio Kine.


Vatikan je jedini preostali saveznik Tajvana na europskom tlu.