Ravnopravnost

Kalifornijski guverner želi ukinuti porez na tampone: “Žene ne bi trebale plaćati porez na proizvode koje moraju kupovati”

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Plan prijedloga je ukidanja poreza na tampone i pelene, ali i korištenje prihoda od legalne prodaje marihuane za proširenje programa o skrbi za djecu.



SACRAMENTO – kalifornijski guverner Gavin Newsom i njegova žena Jennifer Siebel Newsom, ovog su tjedna otkrili plan prijedloga ukidanja poreza na tampone i pelene, ali i korištenje prihoda od legalne prodaje marihuane za proširenje programa o skrbi za djecu.


„Guverner i ja smo ponosni roditelji četvero male djece i ovi problemi su nam poznati. U Kaliforniji, borimo se za budućnost u kojoj će naše kćerke biti jednake našim sinovima. Za budućnost u kojoj će svaki roditelj imati podršku koja mu je potrebna da djeci pruži najbolju moguću obitelj“, izjavila je Siebel, a prenosi Associated Press News.


Prijedlozi su dio revizije državnog budžeta koju Newsom predstavlja, a objašnjava na koji način želi potrošiti više od 200 milijardi dolara poreznog novca. Ukidanje poreza na pelene i tampone eliminiralo bi do 55 milijuna dolara. 134 milijuna dolara želi utrošiti na proširenje programa brige o djeci, od čega bi 80 milijuna stiglo od poreza na legalnu prodaju marihuane.




Time bi djeca do šeste godine dobivala tisuću dolara „poreznog kredita“, a produžio bi i plaćeni roditeljski dopust sa šest na osam tjedana.


Demokratkinja Cristina Garcia kaže da je prijedlog eliminacije poreza na menstrualne potrepštine jednak stvaranju „menstrualne jednakosti“ što znači da žene ne bi trebale plaćati porez na proizvode koje moraju kupovati zbog biologije.


„Prijedlog se temelji na ideji „rodno neutralnog poreza i koda koji predstavlja naše vrijednosti“, rekla je.


Newsom priznaje da mu je bilo neugodno pričati o „ženskim proizvodima“ ali da je važno da muškarci razumiju problem.


Deklarirao se kao „ponosni feminist“ naglašavajući da se mnogo toga mora promijeniti u kulturi kućnih poslova i brige, koja uvelike pada na žene.


„Nevjerojatno je koliko su neki muškarci gluhi oko ove teme i naše politike prema istoj“, dodao je.