Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Pobjeda oporbe

Kakva šamarčina Orbanu, Fidesz izgubio izbore u Budimpešti: 'Ovo je prvi korak prema mijenjanju Mađarske'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. listopad 2019. u 7:01 2019-10-14T07:01:00+02:00

Ovi rezultati neće utjecati na moć premijera Viktora Orbana, ojačanog snažnom ekonomijom, protuimigrantskom retorikom i podizanjem plaća. Njegov vladajući Fidesz i dalje je veoma popularan u ruralnim dijelovima države

Mađarska oporba u nedjelju je postigla najveću izbornu pobjedu ovog desetljeća jer je liberalni političar Gergely Karacsony u utrci za mjesto gradonačelnika Budimpešte pobijedio Istvana Tarlosa, pripadnika vladajuće stranke, a opozicija je na lokalnim izborima zabilježila dobar rezultat i u drugim dijelovima države.

Ovi rezultati neće utjecati na moć premijera Viktora Orbana, ojačanog snažnom ekonomijom, protuimigrantskom retorikom i podizanjem plaća. Njegov vladajući Fidesz i dalje je veoma popularan u ruralnim dijelovima države.

Parlamentarni izbori trebali bi se održati tek 2022., a Orban, na vlasti od 2010., ima ogromnu većinu u skupštini.

Nakon prebrojenih 81,6 posto glasova liberalni kandidat Karacsony ima podršku 50,6 stanovnika mađarske prijestolnice, u usporedbi s 44,3 posto Tarlosa, pokazuju rezultati državnog izbornog ureda.

Dobar rezultat oporbe pokazao je da taktika izlaska na izbore sa zajedničkim kandidatima donosi uspjeh u borbi protiv Fidesza koji bilježi sedam uzastopnih izbornih pobjeda na parlamentarnim, lokalnim i europskim izborima od 2010. godine.

»Svima smo održali lekciju iz demokracije... Jedinstvo oporbe koju su glasači dugo čekali je uspostavljena, a rezultati nam pokazuju da je ovo put naprijed«, rekao je novi gradonačelnik Budimpešte pred svojim pobornicima.

»Mijenjanje Budimpešte i drugih velikih gradova je prvi korak prema mijenjanju Mađarske«, dodao je Karacsony koji će zamijeniti 71-godišnjeg Tarlosa, gradonačelnika od 2010. godine.

»Ova pobjeda pokazala je kako je moć naroda snažnija od ljudi na vlasti, kako ljubav, i suradnja uvijek pobijede mržnju, a stvarnost laži«, poručio je, a prenosi mađarska agencija MTI.

Oporbene stranke na putu su da osiguraju većinu i u gradskoj skupštini prijestolnice, a dobar rezultat zabilježile su i u drugim gradovima. Prijevremeni rezultati pokazuju da su pobijedili u 10 od 23 velika mađarska grada.

»Građani Budimpešte su odlučili da je vrijeme za nešto drugačije«, rekao je premijer Orban na konferenciji za medije nakon objave rezultata.

»Prihvaćamo tu odluku. U interesu države i stanovnika Budimpešte, spremni smo surađivati«, dodao je.

Istaknuo je kako Fidesz očekuje pobjedu u više od polovice gradova s više od 5 tisuća stanovnika, te da rezultati na razini cijele države pokazuje da je njegov desni savez i dalje najsnažniji u Mađarskoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija