Vječiti rat

‘KRV ZA KRV’: Palestinci zasuli Izrael minobacačkim granatama, Izraelci odgovorili zračnim napadima

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Vojna krila Hamasa i Islamskog džihada su preuzela odgovornost za napade, poručujući da se radi o odmazdi za ubijene Palestince u neredima na granici, "cionističku agresiju protiv našeg naroda i naših boraca otpora".



GAZA/IZRAELSKA GRANICA – Palestinci su danas napali Izrael najsnažnijom baražnom vatrom od rata u Gazi 2014., a izraelska strana je odgovorila ratnim zrakoplovima, javlja Reuters i upozorava na žestinu sukoba koji se izrodio iz nereda i nasilja koje se tjednima odvijalo na granici Gaze i Izraela.


Troje izraelskih vojnika ranjeno je šrapnelima nakon što je iz Pojasa Gaze ispaljeno više desetaka minobacačkih granata i raketa, zbog čega je na jugu Izraela oglašena uzbuna. Za sada nema dojava o palestinskim žrtvama.


Izrael opetovano ističe da neće trpjeti takve napade te su odgovorili ratnim zrakoplovima na više od 30 meta koje se povezuju s oružanim skupinama, uključujući i prekogranični tunel koji se upravo gradi. Za najnovije napade Izrael optužuje Hamas, vladajući pokret u Gazi, i proiransku skupinu Islamski džihad.




Vojna krila Hamasa i Islamskog džihada su preuzela odgovornost za napade, poručujući da se radi o odmazdi za ubijene Palestince u neredima na granici, “cionističku agresiju protiv našeg naroda i naših boraca otpora”.


“Bombardiranje za bombardiranje, krv za krv”, poručuje vojno krilo Hamasa.


Izraelski ministar za obavještajna pitanja Israel Katz je kazao da je zemlja “najbližoj točki ruba rata” od sukoba s palestinskim militantima prije četiri godine.


“Ukoliko napadi iz Gaze ne prestanu, morat ćemo zaoštriti naš odgovor koji bi mogao pogoršati situaciju”, kazao je Katz.


Glasnogovornik Islamskog džihada, Daoud Shehab, kazao je da je u kontaktu s egipatskim dužnosnicima kako bi se stanje smirilo. Prema njegovim riječima, Islamski džihad ne želi eskalaciju sukoba i za naglu provalu nasilja okrivljuje Izrael.