Nakon novog lansiranja

KIM JONG-UN ‘Postali smo nuklearna sila u punom smislu. Možemo pogoditi bilo koji dio Amerike’

Hina

Reuters

Reuters

»Oružani sustav tipa ICBM Hwasong-15 je interkontinentalni projektil opremljen teškom i golemom bojnom glavom kojom se može gađati čitav američki kontinent«, piše KCNA



Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavio je u srijedu da je njegova zemlja postala nuklearna sila u punom smislu, pošto je uspješno ispitala novi tip projektila kojim može gađati bilo koji dio američkog kontinenta.


Ispaljivanjem ovog interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) prekida se razdoblje mirovanja koje traje više od dva mjeseca i u kojemu Sjeverna Koreja nije provodila raketne pokuse. Ovo je novi izazov za američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je tvrdio da razvoja takvih kapaciteta »neće biti«.


Omiljena televizijska voditeljica sjevernokorejskog režima Ri Chun-Hee, uobičajeno zadužena za važne objave, pročitala je na televiziji vijest o tom uspjehu.




»Kim Jong-un je ponosno izjavio da smo napokon ostvarili naš veliki povijesni cilj i postali nuklearna sila«, rekla je.


»Velik uspjeh u ispitivanju ICBM-a Hwasong-15 je pobjeda koja nema cijenu a izvojevao ju je herojski narod« Sjeverne Koreje.


Službena glasila su izvijestila o dosad najmodernijem oružju.


»Oružani sustav tipa ICBM Hwasong-15 je interkontinentalni projektil opremljen teškom i golemom bojnom glavom kojom se može gađati čitav američki kontinent«, piše KCNA.


Pjongjang tvrdi da je projektil dosegnuo visinu od 4.475 km i pao 950 km od lansirne rampe.


Američki predsjednik Donald Trump i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-in ocijenili su da je novo ispaljivanje sjevernokorejskog projektila prijetnja »za čitav svijet«.


»Dvojica čelnika su upozorila da je zadnja sjevernokorejska provokacija ozbiljna prijetnja ne samo za Sjedinjene Države i za Južnu Koreju, nego i za čitav svijet«, ističe se u priopćenju Bijele kuće o telefonskom razgovoru dvojice čelnika.


I UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres je osudio lansiranje sjevernokorejskog projektila te pozvao Pjongjang da se »ubuduće suzdrži od bilo kakvih koraka koji bi mogli destabilizirati« situaciju, navodi se u priopćenju.


Japanski premijer Shinzo Abe nazvao je sjevernokorejsko lansiranje projektila »nasilnim činom« koji se »ne može tolerirati«.


»Nikada nećemo popustiti ni pred kojim činom provokacije. Pojačat ćemo naš pritisak« na Pjongjang, rekao je Abe novinarima.


Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u srijedu kako bi razgovaralo o najnovijem lansiranju sjevernokorejskog projektila.