Europska komisija

Juncker ima objašnjenje: “Oni koji neće potpisati Marakeški sporazum, nisu ga ni pročitali”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Globalni kompakt sastavljen je nakon najvećeg priljeva migranata u Europu od Drugog svjetskog rata



BRUXELLES Europska komisija je u ponedjeljak ustvrdila da one zemlje koje ne prihvaćaju Globalni kompakt o migracijama ne znaju njegov sadržaj jer »to ne bi učinile da su ga pročitale«.


Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas je odgovarajući na upit novinara da komentira rastući broj zemalja članica koje ne prihvaćaju Globalni kompakt, tzv. Marakešku deklaraciju, citirao je predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera koji je u Berlinu izjavio da »one zemlje koje su napustile kompakt ne bi to učinile da su ga pročitale«.


Globalni kompakt odobrile su u srpnju sve članice UN-a osim Sjedinjenih Država, koja su se povukle prošle godine. Sastavljen je nakon najvećeg priljeva migranata u Europu od Drugog svjetskog rata.


Međutim, desničarske vlade u Mađarskoj i Austriji priopćile su da neće potvrditi konačni dokument na svečanosti u marokanskome gradu Marakešu u prosincu zbog zabrinutosti da će on izbrisati razliku između legalne i ilegalne migracije.Nakon toga Mađarskoj i Austriji pridružile su se Poljska, Češka i Bugarska.

I u Hrvatskoj je taj dokument izazvao prijepore na relaciji između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i vlade.