Traje potraga

Još tisuću nestalih u Indoneziji nakon velikog potresa i tsunamija

Hina

Reuters

Reuters



Više od 1000 osoba još se smatra nestalima u petak nakon potresa iza kojeg je uslijedio tsunami koji su pogodili indonezijski otok Sulawesi pri čemu je smrtno stradalo 1500 osoba.


Sedam dana nakon smrtonosne katastrofe koja je opustošila područje Palua, lokaliteta s 350.000 stanovnika na zapadnoj obali otoka, podaci o stradalima ne prestaju rasti.


Glasnogovornik vojske u Paluu Muhammad Thohir ustvrdio je brojku od 1558 mrtvih u potresu jačine 7,5 te posljedičnom tsunamiju




Vlasti strahuju da su brojne žrtve ostale blokirane u velikom vladinom stambenom kompleksu Balaroa, u predgrađu Palua, gdje su zgrade sravnjene sa zemljom.


»Procjenjujemo da je više od 1000 kuća tako blokirano te je stoga još više od 1000 nestalih« u četvrti Balaroa, kazao je Yusuf Latif, glasnogovornik. Iako »postoji mogućnost da su se neki uspjeli izvući«, dodao je on. Ranije je broj nestalih procijenjen na stotinjak.


Nakon dana čekanja, međunarodna pomoć počela je pristizati pomalo u zonu gdje gotovo 200.000 osoba treba hitnu humanitarnu pomoć. Pristupni putovi i zračna luka jako su oštećeni i usporavaju napredak.