Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Bez osobitog traga

Jedan od bezličnijih europskih političara: Tko je Talijan koji je uzbunio Hrvate i Slovence?

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2019. u 21:47 2019-02-14T21:47:30+01:00

Tko je uopće Antonio Tajani, jedan od najbezličnijih političara na najvišim europskim pozicijama u inače oštroj recentnoj konkurenciji kada je riječ o neuvjerljivim političarima na vodećim položajima u EU? Iako ima veliko iskustvo u europskoj politici, a u svojoj bogatoj karijeri četiri puta biran je za zastupnika u Europskom parlamentu i dvaput je bio i europski povjerenik, Tajani nije ostavio osobit trag. Ostat će upamćen kao jedan od najbližih suradnika i prijatelja nekadašnjeg dugogodišnjeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, što mu ipak nije naškodilo kada je prije dvije godine izabran za jednu od najviših europskih pozicija.
Tajani je rođen u Rimu 1953. godine, a nakon studija prava najprije radi u talijanskom ratnom zrakoplovstvu, a potom, i to dva desetljeća, kao novinar, najprije u Rimu. U njegovoj biografiji stoji i da je izvještavao iz Libanona, Sovjetskog Saveza i Somalije.

Njegova politička karijera tijesno je povezana s kontroverznim Berlusconijem i njegovom strankom. Tajani je najprije, sredinom devedesetih, bio njegov glasnogovornik, u vrijeme prve Berlusconijeve vlade, a kasnije i stranački kandidat za gradonačelnika Rima, ali je poražen.
U Bruxellesu je bio najprije povjerenik za pravosuđe u prvoj Europskoj komisiji koju je vodio Portugalac Jose Manuel Barroso, a onda je dobio resor prometa u drugom Barrosovom mandatu. Tada se Tajani žestoko zamjerio susjedima Slovencima, jer ih je upravo on prisilio na uvođenje kratkotrajnih vinjeta za autoceste, tvrdeći da je sustav sa samo polugodišnjim i godišnjim vinjetama nepravedan, što su u Ljubljani na početku uporno odbijali prihvatiti. Tajani je tada za sobom ostavio i neraščišćenu aferu s testiranjem ispusta Volkswagena, koja je kasnije prerasla u aferu dieselgate, zbog koje mu i danas prigovaraju.

Izbor političara njegova profila za predsjednika Europskog parlamenta analitičari su protumačili kao nastavak gubitka utjecaja Europskog parlamenta, jedine neposredno izabrane europske institucije. Unatoč prigovorima koje smo mogli imati na račun njegova prethodnika, njemačkog socijaldemokrata Martina Schulza, potonji je bio uvjereni Europljanin i poliglot, koji je povećao utjecaj Europskog parlamenta u odnosu na druge dvije najviše europske institucije, Europsko vijeće i Europsku komisiju. Izborom bezličnog i nekarizmatičnog Tajanija, Berlusconijevog čovjeka u Bruxellesu, i Europski parlament izgubio je na svom utjecaju. S takvim političarem na čelu Europskog parlamenta ostala dvojica najviših europskih dužnosnika, Donald Tusk kao predsjednik Europskog vijeća, i Jean-Claude Juncker kao predsjednik Europske komisije, nisu morali strahovati da će im Tajani oduzimati pozornost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze