Predložen pod pritiskom?

Japanski premijer o nominaciji američkog predsjednika za Nobelovu nagradu: “Visoko cijenim vodstvo Donalda Trumpa!”

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

Japanski premijer odbija potvrditi natpise da je nominirao Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir. 



Japanski premijer je odbio reći je li nominirao Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir, premda istovremeno niti ne opovrgava teoriju.  Trumpova tvrdnja da ga je Shinzō Abe nominirao za tu čast i poslao mu kopiju pisma izazvala je velike kritike u Japanu, prenosi Guardian.


Premijera su u parlamentu pitali je li istina da je nominirao Trumpa. “U svjetlu politike Nobelovog odbora da ne objavljuje preporuke i kandidate za 50 godina, odbijam komentirati”, rekao je Abe.


Ni premijer ni njegov glasnogovornik nisu opovrgli Trumpov komentar. “Nikad nisam rekao da ga nisam imenovao”, rekao je Abe u odgovoru na pitanje koje je postavio Yuichiro Tamaki, zastupnik oporbene Demokratske stranke za narod.




Tamaki je u ponedjeljak na svom Twitteru napisao da, obzirom na nedostatak napretka u raznim pitanjima sa Sjevernom Korejom, postoji zabrinutost da bi nominacija “poslala pogrešnu poruku Sjevernoj Koreji i ostatku međunarodnog društva”.


Odgovarajući na Tamakijeva pitanja u parlamentu, Abe je pohvalio Trumpa, kazavši da je “odlučno reagirao na rješavanje nuklearnih i raketnih problema u Sjevernoj Koreji, a prošle je godine održao povijesne razgovore na sastanku SAD-a i Sjeverne Koreje”, prenosi Guardian.


Abe je dodao da je Trump proslijedio lideru Sjeverne Koreje, Kim Jong-unu, zabrinutost Japana zbog prošlih otmica japanskih građana od strane Sjeverne Koreje, rekavši da “on i cijela Bijela kuća aktivno surađuju u rješavanju tog pitanja, te da visoko cijeni vodstvo predsjednika Trumpa”. 


Trumpova tvrdnja da mu je Abe poslao kopiju pisma poslanog Nobelovu odboru nije se moglo odmah provjeriti. Najviši glasnogovornik vlade, Yoshihide Suga, ponovio je Abeove primjedbe u odbijanju daljnjeg komentiranja.


Situacija je neugodna za premijera Abea u vrijeme kada je njegova vlada usred afere zbog navodnog manipuliranja podacima o povećanju plaća kako bi sugeriralo da njegova ekonomska politika daje bolje rezultate nego što je zapravo bio slučaj, otkriva Guardian.


“Biti Trumpov najbliži prijatelj među svjetskim vođama nije dobro prošlo za Abea”, rekao je Jeff Kingston, direktor azijskih studija na Sveučilištu Temple u Japanu. “Zbog njega Abe ne ostavlja dobar dojam.” Pozivajući se na neidentificirane vladine izvore, japanske novine Asahi Shimbun izvijestile su u nedjelju da je Abe nominirao Trumpa na zapovijed američkog predsjednika.


Barack Obama dobio je Nobelovu nagradu za mir 2009. godine, tijekom svoje prve godine na vlasti, zbog postavljanja američke obveze da “traži mir i sigurnost svijeta bez nuklearnog oružja”. Trump se u petak požalio da je njegov prethodnik bio na položaju “tek 15 sekundi” prije nego što mu je dodijeljena nagrada.


Godišnji rok za nominacije je u ponoć, 31. siječnja. Prema internetskoj stranici Nobelovog odbora, za nagradu za mir 2019. godine kandidirat će se 304 kandidata. U njemu se navodi da je u utrku za nagradu uključeno 219 pojedinaca, te 85 organizacija. Nobelov odbor bira dobitnika nagrade početkom listopada većinom glasova. Nagrada se dodjeljuje 10. prosinca u Oslu, u Norveško.


Predsjednički komentari su u petak izazvali sumnju i da je vođa Južne Koreje, Moon Jae-in, također nominirao Trumpa. Kim Eui-kyeom, glasnogovornik Moona, kazao je da Moon vjeruje da Trump ima dovoljno kvalifikacija za osvajanje Nobelove nagrade za mir za svoj rad na miru između Sjeverne i Južne Koreje, koji tek trebaju potpisati mirovni sporazum. 


SAD je saveznik Japana i sidro za nacionalnu obranu, a Abe je ustrajno njegovao srdačne veze s Trumpom. Bio je prvi strani vođa koji se susreo s Trumpom nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. godine. Sjeverna Koreja suzdržala se od nuklearnih i raketnih testova od početka prošle godine, objašnjava Guardian.