Bijes

Jačaju napetosti između Indije i Pakistana nakon smrtonosnog napada u Kašmiru

Hina

Reuters

Reuters



Indijski premijer Narendra Modi u petak je obećao snažnu odmazdu za napad automobilom bombom u Kašmiru u kojemu je ubijeno 44 pripadnika indijskih vojnih snaga, a za čiju smrt Modijeva vlada krivi Pakistan, produbljujući tako tenzije između dviju nuklearnih sila.


Napad na vojni konvoj u pokrajini Jammu i Kašmir, gdje Indija vodi borbu protiv pobunjenika, bio je najgori u posljednjem desetljeću i dolazi samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora gdje Modijevim hindu nacionalistima prijeti tijesna borba za vlast.


»Poslat ćemo pripadajući odgovor, naš susjed nas neće moći destabilizirati«, rekao je Modi u govoru nedugo nakon što je pozvao sigurnosno vijeće za razmatranje odgovora na napad koji je izazvao val bijesa na društvenim mrežama te pozive na odmazdu.




Islamistička organizacija sa sjedištem u Pakistanu, Jaish-e-Mohammad (JeM) preuzela je odgovornost nedugo nakon što je bombaš samoubojica zabio svoje vozilo s eksplozivom u autobus koji je prevozio policijsko i vojno osoblje u četvrtak.


Indijska vlada naglasila je kako ima nepobitne dokaze da je za napad odgovoran Pakistan. Islamabad negira navode o sudjelovanju u napadu.


Indija će se tako pobrinuti da diplomatskim putem »u potpunosti izolira« Pakistan, rekao je novinarima ministar vanjskih poslova Arun Jaitley nakon sastanaka sa premijerom Modijem.


Kao prvi korak, Indija će oduzeti Pakistanu status povlaštene nacije u trgovini s Indijom, napominje Jaitley.


»Ministarstvo vanjskih poslova napravit će sve moguće korake, a ja sam ovdje da naglasim sve diplomatske napore koji su potrebni za potpunu izolaciju Pakistana od međunarodne zajednice«, dodao je Jaitley.


No, bilateralna suradnja i trgovinska razmjena između dviju zemalja je tek oko dvije milijarde dolara, stoga Modiju prijete tijesni parlamentarni izbori gdje bi mogao biti pod pritiskom da snažnije odgovori Pakistanu.


Modi je vlast preuzeo 2014. godine uz obećanje da će umiriti muslimanski Pakistan, s kojim je Indija dva puta bila u ratu nakon stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1947. godine.


Kašmir je pokrajina na sjeveru Indije i Pakistana za koju obje zemlje smatraju da je njihova, a bila je središte svih sukoba između dviju zemalja.Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova nove napade u Kašmiru smatraju »velikom brigom«. »Snažno odbacujemo bilo kakve tvrdnje indijske vlade i medija koji traže poveznicu Pakistana s napadima bez istrage«, stoji u priopćenju.

Bijela Kuća upozorila je Pakistan izjavom da »mora odmah prekinuti svu podršku i sigurno utočište svim terorističkim organizacijama koje djeluju na njihovom teritoriju«.