Ivica Dačić optužuje Hrvatsku za licemjerje: Traže prava Hrvata u Srbiji, a Srbe tamo napadaju jer gledaju Crvenu zvezdu

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Licemjerno zvuče njihova zalaganje za prava Hrvata u Srbiji u situaciji kada se Srbi napadaju zato što gledaju prijenos utakmice Crvene zvezde", rekao je Dačić za beogradski list Večernje novosti.



ZAGREB – Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je danas kako je licemjerno što se Hrvatska zalaže za prava Hrvata u Srbiji dok se Srbe u okolici Knina napada jer gledaju Crvenu zvezdu.


Reagirajući na priopćenje hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova koje je odbacilo izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, kojom opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti ’90-ih, i pozvalo Srbiju da umjesto manipuliranja činjenicama unaprijedi položaj hrvatske manjine u Srbiji, Dačić je rekao se u Hrvatskoj stvara “antisrpsko raspoloženje…što rezultira napadima na Srbe”.


“Licemjerno zvuče njihova zalaganje za prava Hrvata u Srbiji u situaciji kada se Srbi napadaju zato što gledaju prijenos utakmice Crvene zvezde”, rekao je Dačić za beogradski list Večernje novosti.




Vučić je izjavio u subotu, nakon napada na Srbe u okolici Knina, da je “razumljivo” što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti. Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u srijedu dok su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.


Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu kaznenu prijavu dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.


Vučić je televiziji “Pink“ izjavio da su napadi “strašni” i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj, ne navodeći kako.


Ustvrdivši da se Vučić iskreno zalaže za unaprjeđenje dobrih odnosa sa Zagrebom Dačić je Večernjim novostima kazao kako “oni svakim danom pokazuju da im do toga nije stalo i da se stalno vraćaju u prošlost”.


Dačić je pokušao i poučiti MVEP te rekao da bi bolje bilo “da se pozabave time što njihova predsjednica sramno šuti poslije prebijanja Srba u Uzdolju i Đevrskama”.


“Ili bi možda i ona dohvatila motku da tuče djecu u kafiću koja gledaju Zvezdu pošto se nedavno pohvalila da joj je žao što za vrijeme “Oluje” nije uzela pušku da valjda puca u svoje građane – Srbe”, rekao je Dačić.


MVEP je rekao reagirajući na Vučićevu izjavu kako Hrvatska poziva Srbiju da umjesto manipuliranja činjenicama “sukladno preuzetim obvezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država.”