Pogibija više od 300 ljudi

Islamska država preuzela odgovornost za napade na Šri Lanki

Hina

Reuters

Reuters

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u Šri Lanki u kojima je na Uskrs ubijeno najmanje 300 ljudi, objavio je Amaq, novinska agencija te terorističke organizacije, ne navodeći dokaze za tu tvrdnju



COLOMBO Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u Šri Lanki u kojima je na Uskrs ubijeno najmanje 300 ljudi, objavio je Amaq, novinska agencija te terorističke organizacije, ne navodeći dokaze za tu tvrdnju.


Zamjenik šrilankanskog ministra obrane u utorak je rekao da su samoubilački napadi na crkve i luksuzne hotele »osveta za napad na muslimane u Christchurchu«, govoreći o napadima 15. ožujka na dvije džamije u kojima je ubijeno 50 ljudi.


Dodao je kako su za napade odgovorne dvije lokalne islamističke skupine – National Thawheed Jama’ath (NTJ) i Jammiyathul Millathu Ibrahim.




Vlada Šri Lanke u ponedjeljak je za napade optužila pokret NTJ, no istaknula je kako je ta skupina djelovala uz pomoć međunarodne terorističke mreže i kako će Colombo zbog toga tražiti inozemnu pomoć u lovu na počinitelje, prenosi AFP.


NTJ je većinom nepoznata radikalna islamistička skupina iz Šri Lanke koja je prošle godine povezana s vandalizacijom budističkih spomenika.


Policija Šri Lanke dosad je uhitila 40 ljudi koje dovodi u vezu s napadima. Među njima je i Sirijac koji je uhićen »nakon ispitivanja lokalnih osumnjičenika«, rekao je glasnogovornik policije.


Po zadnjim podacima, koje prenosi Reuters, broj mrtvih u napadima na Uskrs porastao je na 321, a oko 500 je ranjenih. Glasnogovornik UNICEF-a Christophe Boulierac rekao je da je među ubijenima 45 djece.