Novi incident

Iran u Perzijskom zaljevu zaplijenio još jedan tanker: ‘Krijumčarili su dizel za Emirate’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



TEHERAN Iranska revolucionarna garda objavila je da je zaplijenila brod u Perzijskom zaljevu jer je navodno krijumčario 250.000 litara dizela za Ujedinjene Arapske Emirate, prenosi novinska agencija ISNA.


“Brod je zaplijenjen blizu otoka Greater Tunb u Perzijskom zaljevu… posada je predana vlastima u južnoj pokrajini Hormozgan”, prenijela je ISNA.


Nije objavila pojedinosti o državljanstvu članova posade.




Navodi o zapljeni poklopili su se rastom napetosti nakon što su za vikend napadnuta dronovima naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, iranskom dugogodišnjem protivniku u regiji, za što su Sjedinjene Države optužile Iran unatoč tomu što su odgovornost za napade preuzeli jemenski pobunjenici Huti.


Iran, čije su cijene nafte među najnižima u svijetu zbog velikih subvencija i pada nacionalne valute, bori se protiv krijumčarenja nafte u susjedne zemlje Perzijskog zaljeva i kopnom i morem.


Iran je pojačao borbu protiv krijumčarenja nafte ranije ovaj mjesec kada su obalne straže zaplijenile brod u Zaljevu te privele 12 članova posade, državljana Filipina.


Iranska revolucionarna garda 19. srpnja u Hormuškom tjesnacu zaplijenila je švedski brod zbog navodnog kršenja međunarodnog pomorskog zakona, dva tjedna nakon što je Velika Britanija zaplijenila iranski tanker kod Gibraltara optuživši Iran da krši sankcije jer je gorivo kanio isporučiti Siriji. Taj iranski brod Adrian Darya 1, nekada Grace 1, oslobođen je u kolovozu.


Najnovije vijesti o zapljeni broda slijede nakon niza incidenata s brodovima u Perzijskom zaljevu otkako su u svibnju na snagu stupile američke sankcije na iranski izvoz nafte.