Donesena odluka

Iran će osloboditi tanker Stenu Impero

Hina



Naftni tanker Stena Impero koji je Iran u srpnju zaplijenio u Hormuškom tjesnacu, trebao bi biti pušten “za nekoliko sati”, priopćio je u nedjelju švedski brodar vlasnik tankera.


“Primili smo jutros informaciju da će brod Stena Impero biti pušten za nekoliko sati”, rekao je Erik Hanell, glavni direktor Stene Bulka, za švedsku televiziju SVT.


Glasnogovornica Stene Bulka, Lena Alvling rekla je poslijepodne u razgovoru za France Presse da tanker još nije pušten.




Tanker dug 183 m koji su 19. srpnja zaplijenili Čuvari revolucije, prepraćen je u iransku luku Bandar Abbas, na jugu zemlje.


Hanell je bio oprezan u vezi s oslobađanjem broda.


“Shvaćamo da je donesena politička odluka o oslobađanju broda”, rekao je za SVT.


Neslužbena iranska agencija Isna objavila je da će tanker “uskoro” biti pušten, pozivajući se na izjavu Allahmorada Afifipoura, ravnatelja lučke i pomorske uprave pokrajine Hormozgana, na jugu Irana.


“Premda je u tijeku zakonska procedura za izlazak tankera iz iranskih voda, sudske vlasti još odlučuju o povredama koje je počinio”, rekao je Afifipour.


Usto je natuknuo da je istraga pred završetkom i da će se objaviti njezini rezultati, ne rekavši kada.


Iranske vlasti su 8. rujna nagovijestile da bi “idućih dana” mogle osloboditi naftni tanker.


Optužile su brodsku posadu da nije odgovorila na pozive u pomoć i da je isključila transponder nakon sudara s ribarskim brodom.


Zapljena se dogodila nekoliko sati pošto je sud u Gibraltaru odlučio o produljenju zapljene Gracea 1, iranskog naftnog tankera koji je 4. srpnja zaustavila policija i carinska služba tog britanskog teritorija na krajnjem jugu Španjolske. Iran je zanijekao da je riječ o odmazdi.


Tanker, kojemu je ime promijenjeno u Adrian Darya 1 i koji je 15. kolovoza oslobođen, napustio je Gibraltar 18. kolovoza pošto su vlasti britanskog teritorija rekle da su primile pisano obećanje Teherana da neće u Siriju dopremiti 2,1 milijun barela nafte koja je bila na brodu, što Iran niječe.


London je 10. rujna optužio Iran da nije održao riječ i da je naftu isporučio Siriji.