Napetosti

Hoće li SAD zaista napasti Iran? ‘To je bio ratni čin, treba odmah napasti njihove rafinerije’

Hina

Reuters

Reuters

»Ako je Iran izveo najnoviji napad kako bi prisilio predsjednika Trumpa da popusti, njegova je strategija osuđena na neuspjeh«, istaknuo je Pence. »SAD će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi obranio našu zemlju, naše vojnike i naše saveznike u Perzijskom zaljevu«, zaključio je



Američki državni tajnik Mike Pompeo treba u utorak otputovati u Saudijsku Arabiju gdje će razgovarati o »odgovoru« Sjedinjenih Država na napade na saudijska naftna postrojenja, rekao je američki potpredsjednik Mike Pence.


Kako je objavio State Department, prvo će u srijedu boraviti u Džedi gdje će se sastati sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, prvim čovjekom monarhije i »koordinirati napore na suzbijanju iranske agresije u regiji«.


Zatim će u četvrtak posjetiti Abu Dabi gdje će razgovarati s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Zajedom, dodaje američka diplomacija u priopćenju.Američka administracija je otvoreno optužila Iran za napade koji su pogodili proizvodnju najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte, premda je Donald Trump dosad bio najoprezniji u optuživanju, rekavši u ponedjeljak da još nije potpuno siguran u to i da se želi s Rijadom dogovoriti o eventualnom odgovoru.

»Obećavam vam da smo spremni«, istaknuo je Pence u govoru u konzervativnoj zakladi Heritage u Washingtonu. »Spremni smo uzvratiti i braniti interese naše i naših saveznika u regiji«, dodao je.




»Čini se« da Iran »stoji iza tih napada«, ocijenio je, preuzimajući oprezan izričaj Donalda Trumpa. »Naše obavještajne službe u ovom času analiziraju dokaze«, rekao je Pence, dodajući da će američki predsjednik »ovih dana« odlučiti o tome što će poduzeti.


»Ako je Iran izveo najnoviji napad kako bi prisilio predsjednika Trumpa da popusti, njegova je strategija osuđena na neuspjeh«, istaknuo je Pence. »SAD će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi obranio našu zemlju, naše vojnike i naše saveznike u Perzijskom zaljevu«, zaključio je.


Američki senator blizak predsjedniku Donaldu Trumpu nazvao je u utorak napade na saudijska naftna postrojenja »ratnim činom«, istaknuvši da je sudjelovanje Irana u napadima neupitno. 


Republikanski senator Lindsey Graham je rekao da je »očito da se tako sofisticiran napad ne može izvesti bez blagoslova i izravnog sudjelovanja Irana«.


»To je ratni čin u pravom smislu«, dodao je u priopćenju objavljenom nakon susreta potpredsjednika Mikea Pencea s republikanskim senatorima.


Senator, koji uživa Trumpovo povjerenje, pozvao je na »obnovu sustava odvraćanja od iranske agresije«.


Graham, jedan od takozvanih jastrebova iz Trumpova okružja, dodao je da je predsjednikov »umjereni odgovor« na iransko rušenje američkog drona u lipnju »iranski režim očito shvatio kao znak slabosti«.


Za vikend je odmah objavio na Twitteru da bi Washington trebao razmisliti o »napadu na iranske rafinerije« kao odgovor na napad na saudijska naftna postrojenja, čime bi se »obračunao s režimom«.


I drugi republikanski zastupnici, pa tako i Marco Rubio, rekli su da su sigurni da je Iran odgovoran za napade. No nekolicina ih je pozvala na oprez u izboru odluke o američkoj reakciji.


Republikanski senator Jim Risch, čelnik moćnog vanjskopolitičkog odbora, otklonio je mogućnost brzog vojnog odgovora Iranu.


»Daleko smo od toga. Još smo u fazi analize«, rekao je novinarima.


Sjedinjene Države vjeruju da su napadi na saudijska postrojenja izvedena sa sjeverozapada Irana, rekao je američki dužnosnik u utorak, a saudijski ministar energetike najavio je da će do kraja rujna proizvodnja biti obnovljena na 11 milijuna barela na dan. 


Trojica dužnosnika koja su za Reuters govorila pod uvjetom da ostanu neimenovani, rekli su da su napadi izvedeni i krstarećim raketama i bespilotnim letjelicama, što znači da su bili kompleksniji i sofisticiraniji nego što se isprva mislilo.


Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao kako se čini da iza napada stoji Iran no Washington nije pružio konkretne dokaze kojima bi potkrijepio svoje optužbe, koje Iran potpuno odbacuje.


Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei reako je ranije u utorak da nikada neće razgovarati sa SAD-om bilateralno, ali bi mogao sudjelovati u multilateralnim razgovorima, ako se Washington vrati nuklearnom sporazumu iz 2015.


Saudijski ministar energetike najavio je u utorak da će proizvodnja nafte biti potpuno obnovljena nakon što je bila prepolovljena napadima te da će dosegnuti 11 milijuna barela na dan do kraja rujna.


Do kraja studenoga trebala bi dosegnuti 12 milijuna barela na dan, rekao je princ Abdulaziz bin Salman na konferenciji za novinare.


Cijene nafte koje su u ponedjeljak porasle gotovo 20 posto su u utorak naglo pale. Cijena barela je pala za 3.72 dolara i iznosi 65.30 dolara.