Katastrofa u Genovi

Grčevita potraga pod ruševinama: ‘Naravno, nećemo stati.’ Režu betonske blokove i uzdaju se u pse

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Pokušavamo izrezati velike blokove betona koji su se srušili s vijadukta, zatim ih uklanjamo dizalicama i tada nastupaju psi tragači, a za njima ide naše osoblje ako ima pozitivnih signala", objasnio je Emanuele Gissi, voditelj vatrogasaca.



GENOVA – Treću noć nakon katastrofalne nesreće u Genovi na sjeveru Italije spasioci su u petak nastavili pretraživati pod ruševinama vijadukta i još se između deset i dvadeset osoba smatra nestalima, a dan žalosti i komemoracija za žrtve održat će se u subotu.


Italija je još u šoku nakon katastrofe, a istodobno se produbljuje sukob između između talijanske vlade i koncesionara Autostrade per l’Italia koju dužnosnici optužuju za nepravilno održavanje cestovnog objekta koji se urušio u utorak prije podne.


Prema službenim podacima broj žrtava u urušavanju vijadukta Morandi u četvrtak je iznosio 38 uz 15 ozlijeđenih od kojih je pet u teškom stanju.




Izgledi da se pronađu preživjeli smanjuju se iz sata u sat, ali spasioci se ne predaju.


“Pokušavamo izrezati velike blokove betona koji su se srušili s vijadukta, zatim ih uklanjamo dizalicama i tada nastupaju psi tragači, a za njima ide naše osoblje ako ima pozitivnih signala”, objasnio je Emanuele Gissi, voditelj vatrogasaca.


Državni odvjetnik za Genovu Francesco Cozzi izjavio je novinarima da “bi moglo biti još između deset ili dvadeset osoba nestalih”.


Noću s četvrtka na petak uz svjetlo snažnih projektora, spasioci su bez predaha nastavili pretraživati divovske blokove i betonsku armaturu uz pomoć pasa i građevinskih strojeva.


“Naravno, nećemo stati, radimo cijelu noć”, izjavila je za televiziju Sky TG24 glasnogovornica vatrogasaca Marcella Battaglia i objasnila da se ekipe smjenjuju.


U Italiji će dan nacionalne žalosti biti u subotu, a svečani ispraćaj u 11,30 na Fiera de Genova, đenoveškom sajmu, u nazočnosti najviših talijanskih dužnosnika.


U međuvremenu nastavlja se sukob između Autostrade per l’Italia i vlade koja je odmah nakon nesreće najavila da će uskratiti koncesiju toj tvrtki koja se s druge strane ne predaje, tvrdi da je sve obavljale korektno i to kani okazati.


Talijanska populistička vlada obrušila se u traženju krivca i na Europsku uniju i njezinu politiku štednje koja, kako tvrdi Rim, sprječava investicije. Na te optužbe reagirala je Europska komisija podsjetivši da je pozivala Italiju pozivala da ulaže u svoju infrastrukturu i da države članice “samostalno odlučuju” o svojim prioritetima.


Ministarstvo infrastrukture objavilo je osnutak povjerenstva zaduženog izraditi izvješće u “roku od 30 dana” o uzroku drame.


Nogometno prvenstvo trebalo se nastaviti za vikend no utakmice predviđene u nedjelju za momčad Sampdoria i Genova odgođene su.


Na drugim sportskim susretima igrači će održati minutu šutnje i nositi crnu vrpcu u znak žalosti.