Zastave duginih boja

Gay pride u Tel Avivu privukao četvrt milijuna ljudi

Hina

Reuters

Reuters

Parada u petak događala se paralelno s novim krugom protuizraelskih prosvjeda koji traju u Pojasu Gaze od 30. ožujka. Izraelska vojska dosad je ubila najmanje 120 Palestinaca prosvjednika, izazvavši osudu međunarodne zajednice



TEL AVIV Šetači ukrašeni duginim zastavama izašli su u petak na ulice Tel Aviva na godišnju paradu LGBT osoba, prikazujući time liberalne vrijednosti Izraela u vrijeme dok međunarodna zajednica osuđuje krvavi odgovor vojske te države na palestinske prosvjede u Gazi.


Na paradi uz plažu sudjelovalo je oko 250 tisuća lokalnih stanovnika i turista, objavile su gradske vlasti. Britansko veleposlanstvo doniralo je splav s temom Londona, a američki izaslanik David Friedman na Twitteru je objavio kako je »ponosan na sve koji marširaju«.


Izraelska LGBT prava iznimka su na duboko konzervativnom Bliskom istoku. Sekularni Tel Aviv dugo se predstavlja kao prijestolnica gay turizma, dok u Jeruzalemu, sat vremena udaljenom automobilom, religiozni židovi, muslimani i kršćani stvaraju konzervativnije okruženje.




Parada u petak događala se paralelno s novim krugom protuizraelskih prosvjeda koji traju u Pojasu Gaze od 30. ožujka. Izraelska vojska dosad je ubila najmanje 120 Palestinaca prosvjednika, izazvavši osudu međunarodne zajednice.


Stanovnici Gaze ističu da su prosvjedi izraz bijesa zbog toga što se ne mogu vratiti u svoje domove iz kojih je većina izbjegla nakon rata koji je izbio poslije proglašavanja države Izrael prije 70 godina. Izrael se brani da spriječava naoružane Palestince da iskoriste demonstracije kao krinku za infiltraciju iz Gaze.


Izrael često ukazuje na svoj društveni liberalizam koji je u kontrastu s njihovim neprijateljima u regiji.


»Dok se Izrael budi za Pride 2018, na kojem se svake godine promišljaju i slave tolerancija i prihvaćanje, iranski sponzorirani teroristi Hamasa iz Gaze bude se kako bi sakatili i spalili nas sve, koristeći žene i djecu kao ljudske štitove u njihovim pokušajima nereda kojim žele probiti granicu«, napisao je na Twitteru Ohad Nakash Kaynar, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova.