Traže okončanje "pogrešnog pristupa"

GOSPODARSKI RAT Kina poručuje da će zaštiti svoje tvrtke od “nepoštenog” američkog tretmana

Hina

foto: REUTERS / Aly Song

foto: REUTERS / Aly Song

"Ako se prema kineskim kompanijama postupa na nepošten način, kineska strana nedvojbeno ima snage poduzeti neophodne mjere kako bi zaštitila sva zakonita prava", kazao je Lu.



PEKING/WASHINGTON – Kina je danas, nakon što je američka administracija stavila kinesku telekomunikacijsku kompaniju Huawei na crnu listu, poručila da će zaštititi svoje tvrtke od “nepoštenog” pristupa SAD-a, istovremeno šaljući poruku stranim tvrtkama u Kini da se ne moraju brinuti sve dok u Kini posluju na zakonit način.


Kina je zatražila od SAD-a da okonča svoj “pogrešan pristup”, kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lu Kang nakon što je američki predsjednik Donald Trump proglasio “izvanredno stanje u zemlji” kako bi zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične.


“Ako se prema kineskim kompanijama postupa na nepošten način, kineska strana nedvojbeno ima snage poduzeti neophodne mjere kako bi zaštitila sva zakonita prava”, kazao je Lu.




Bijela kuća je objavila da je potez predsjednika Trumpa u skladu s njegovom odlučnošću da zaštiti američku informacijsku i telekomunikacijsku tehnologiju i usluge.


Trump je u jeku napetosti s Pekingom donio izvršnu uredbu koja Ministarstvu trgovine daje ovlasti da američkim kompanijama može zabraniti poslovanje s određenim dobavljačima.


Iako se u uredbi poimence ne spominje Kina ili Huawei, taj kineski telekomunikacijski gigant i glavni igrač u razvoju mobilne mreže nove generacije 5G upravo sebe vidi kao metu Trumpove uredbe.


Te “nerazumne restrikcije gaze prava Huaweija”, reagirala je kineska tvrtka.


Američko Ministarstvo trgovine je nakon predsjednikove uredbe stavilo Huawei na “listu stranih subjekata” – na listu kompanija koje se smatraju potencijalno riskantnim za nacionalnu sigurnost ili vanjskopolitičke interese.


Huawei je izrazio spremnost za razgovore s američkom vladom i donošenje “učinkovitih mjera kako bi se zajamčila sigurnost proizvoda”.


Kompanija je također priopćila da potezi Washingtona “samo vode Sjedinjene Države k lošijim i skupljim rješenjima” na području 5G mobilne mreže te da je Huawei “lider 5G bez premca”.


“Ograničavanje Huaweija u poslovanju sa SAD-om neće tu zemlju učiniti sigurnijom ili jačom, naprotiv, to će samo usmjeriti SAD prema slabijim, ali skupljim alternativama, zbog čega će SAD zaostajati u razvoju 5G. U konačnici, to će nanijeti štetu američkim tvrtkama i potrošačima”, priopćio je Huawei.