BB+

Fitch povećao je kreditni rejting Srbije: Sada imamo šanse da privučemo još više investicija

Hina

Prema priopćenju Narodne banke Srbije od 10. srpnja, bruto devizne rezerve su koncem lipnja bile 12,14 milijardi eura, što je za 490,5 milijuna eura više u odnosu na svibanj



Agencija Fitch Ratings povećala je kreditni rejting Srbije sa BB na BB+, što je resorni je ministar Siniša Mali ocijenio kao »ogroman uspjeh» i »još jednu potvrdu uspješnosti reformi koje se provode« u Srbiji, objavilo je na svojoj internet stranici srbijansko ministarstvo financija.


Povećanje kreditnog rejtinga na BB+ srbijanski ministar vidi kao dodatno povećanje konkuretnosti domaće ekonomije, »poglavito u investicijskim tokovima«, nakon što je poslije niza reformi »uspostavljena makroekonomska stabilnost«.


»Sada imamo još bolje šanse da privučemo još više investicija. Istovremeno, prepoznato je i da je inflacija stabilna i niska, a devizne rezerve uvećane, što jača otpornost naše zemlje na vanjske šokove«, ocijenio je Mali.




Bolji kreditni rejting, istaknuo je srbijanski ministar, trebao bi voditi Srbiju »ka smanjenju rizika i padu kamatnih stopa i za gospodarstvo i za državu«, te za stvaranje »neusporedivo većih poslovnih mogućnosti«.


»Moram podsjetiti da smo 2014. godine imali javni dug veći od 70 posto bruto nacionalnog dohotka (BDP),dok je na kraju srpnja ove godine iznosio 51,9 posto«, rekao je Mali, ustvrdivši kako Srbija svoje obveze »ispunjava na vrijeme, što ulijeva dodatnu sigurnost kreditorima«.


Po njegovim riječima, agencija Fitch Ratings predviđa da će javni dug u odnosu na BDP 2021. godine biti 46,2 posto, naveo je srbijanski ministar financija.


On je naglasio da vlada Srbije »vodi odgovornu fiskalnu i monetarnu politiku«, te da zbog suficita u proračunu koji ima već treću godinu zaredom može uvećavati mirovine i plaće u javnom sektoru, te planirati javna ulaganja.


Prema priopćenju Narodne banke Srbije od 10. srpnja, bruto devizne rezerve su koncem lipnja bile 12,14 milijardi eura, što je za 490,5 milijuna eura više u odnosu na svibanj.


Središnja banka istaknula je da su devizne rezerve u srpnju ove godine na najvišoj razini od 2000. godine.