Početak pada Facebooka

Facebook je opasno izgubio na vrijednosti: Slaba zaštita osobnih podataka i lažne vijesti ubijaju vrijednost Zuckerberovog carstva

Hina

Ilustracija: REUTERS

Ilustracija: REUTERS

Ulagače je još više zabrinulo usporavanje rasta broja korisnika te društvene mreže. Na kraju lipnja Facebook je imao 2,23 milijarde aktivnih mjesečnih korisnika, 11 posto više nego godinu dana prije, a po toj je stopi porastao i broj dnevnih korisnika te društvene mreže.



SAN FRANCISCO – Cijena dionice Facebook pala je u četvrtak više od 20 posto, nakon što je ta društvena mreža izvijestila o slabijim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima i upozorila da će iduće godine njezini troškovi rasti brže od prihoda.


Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, prihodi Facebooka u drugom tromjesečju iznosili su 13,2 milijarde dolara, 42 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je čista dobit dosegnula 5,1 milijardu dolara, 31 posto više nego godinu dana prije.


To je sporiji rast financijskih rezultata u odnosu na prethodne kvartale i nešto manji nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.




Ulagače je još više zabrinulo usporavanje rasta broja korisnika te društvene mreže. Na kraju lipnja Facebook je imao 2,23 milijarde aktivnih mjesečnih korisnika, 11 posto više nego godinu dana prije, a po toj je stopi porastao i broj dnevnih korisnika te društvene mreže.


Premda se radi o snažnom rastu, to je ipak najsporiji rast broja korisnika u više od dvije godine.


Analitičari to povezuju s nedavnim skandalom koji je izbio nakon što je tvrtka za obradu podataka Cambridge Analytica otkrila da je koristila podatke milijuna korisnika Facebooka bez njihova pristanka, i to za potrebe političkih kampanja.


Zbog toga se Mark Zuckerberg, izvršni direktor i osnivač Facebooka 2004. godine, u niz navrata ispričao korisnicima, no to nije spriječilo pozive korisnicima da prestanu koristiti Facebook zbog slabe zaštite osobnih podataka i lažnih vijesti.


Još je više ulagače uznemirilo upozorenje Facebooka da će rast njegovih prihoda usporiti u drugoj polovici godine, a da će u idućoj godini troškovi poslovanja tvrtke rasti brže od prihoda jer će se više investirati u sigurnost korisničkih podataka i bolje pratiti sadržaji koje korisnici stavljaju na mrežu.


Zbog nedozvoljenog korištenja podataka korisnika, ali i prethodnog skandala zbog lažnih oglasa na Facebooku plaćenih iz Rusije kojima se pokušalo utjecati na predsjedničke izbore u SAD-u, Facebook je zaposlio nove djelatnike za borbu protiv lažnih oglasa i vijesti, a najavio je i druge mjere kako bi se povećala sigurnost te društvene mreže.


Zbog toga su već u drugom tromjesečju ukupni troškovi poslovanja skočili na 7,4 milijarde dolara, što je 50 posto više nego godinu dana prije.


Procjene iz ‘noćnih mora’


„Rast naših ukupnih prihoda nastavit će usporavati u drugoj polovici 2018. i očekujemo da će se stope rasta u trećem i četvrtom kvartalu spustiti na jednoznamenkaste brojke na kvartalnoj razini”, kazao je David Wehner, financijski direktor Facebooka.


S druge strane, očekuje se da će troškovi poslovanja rasti između 50 i 60 posto na godišnjoj razini jer će kompanija više investirati u zaštitu podataka, marketing i akviziciju sadržaja, istaknuo je Wehner.


U regularnom dijelu trgovanja u srijedu na Wall Streetu cijena dionice Facebooka porasla je više od 1 posto i dosegnula 218 dolara, najvišu razinu u povijesti.


No, nakon što je kompanija objavila kvartalne poslovne rezultate, u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice potonula je više od 20 posto.


Ostane li na tim razinama i u regularnom trgovanju u četvrtak, to bi značilo da bi tržišna vrijednost Facebooka pala za više od 100 milijardi dolara.


Daniel Ives, strateg u tvrtki GBH Insights, kaže da su procjene Facebooka o usporavanju rasta prihoda i bržem rastu troškova od prihoda procjene iz „noćnih mora”.


„Objavili su vrlo razočaravajuće procjene poslovanja za drugi dio ove i 2019. godinu, zbog čega će kratkoročno dionica Facebooka biti pod značajnim pritiskom”, kazao je Ives.