Zakonska zabrana

Engleska uskoro zabranjuje divlje životinje u cirkusima: ‘To nisu mjesta za divlje životinje u 21. stoljeću’

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Društva za zaštitu životinja pozdravljaju prijedlog zakona uz komentar da je vrijeme da životinje u cirkusima postanu stvar povijesti. 



Tajnik za zaštitu okoliša Michael Gove, najavio je da će novi zakon spriječiti životinje poput sobova, zebri i deva – koje se trenutno koriste – da nastupaju kao dio “emisije”.


Od prošle je godine navodno devetnaest životinja bilo u putujućim cirkusima u Britaniji,  uključujući tri deve, rakuna i zebre.


Zakon o divljim životinjama u cirkusima učinit će u Engleskoj nezakonitim korištenje divljih životinja u putujućim cirkusima.




“Putujući cirkusi nisu mjesta za divlje životinje u 21. stoljeću i drago mi je da će zakonodavstvo zauvijek okončati ovu praksu“, rekao je Gove.


“Priopćenje je uslijedilo nakon drugih mjera koje smo poduzeli za jačanje naše pozicije svjetskog lidera u zaštiti životinja. To uključuje našu zabranu prodaje slonovače da bi zaštitili slonove, kao i zakon kojim se ojačala zaštita životinja u službi”, dodaje za LADBible.


Najava je uslijedila nakon obveze da se 2018. uvede zabrana do trenutka kada postojeći propisi o privremenom licenciranju isteknu u siječnju 2020. godine.


Naravno, brojne dobrotvorne organizacije za dobrobit životinja pozdravile su vijest uz dr. Chrisom Draperom, direktoricu fondacije „Born Free“ za zaštitu i dobrobit životinja.



“Nakon godina čekanja da se ovo pitanje riješi, ‘Born Free’ je oduševljen što će tajnik Gove ‘pogurati’ ovaj zakon“, kaže Draper.


“Korištenje divljih životinja u putujućim cirkusima zastarjelo je i nepopularno, a ovaj zakon će dovesti Englesku u skladu s dugim i sve većim popisom zemalja koje su zabranile ovu praksu. ‘Born Free’ i njegovi pristaše dugo su vodili kampanje za ovaj ishod i veselimo se brzom napretku zakona kroz parlament”, objašnjava Draper za LADBible.


David Bowles, šef odjela za odnose s javnošću u RSPCA, kaže: “Mi doista pozdravljamo što vlada uvodi zakon kojim se zabranjuje zastarjela praksa korištenja divljih životinja u cirkusima.“


“Vodili smo kampanju protiv korištenja divljih životinja u cirkusima dugi niz godina. Te životinje imaju složene potrebe koje se ne mogu ispravno ispuniti u cirkuskom okruženju. Krajnje je vrijeme da se divlje životinje u cirkusima spreme u povijesne knjige i veselimo se danu kada će to postati i službeno zabranjeno u Engleskoj.”


Jan Creamer, predsjednik udruge „Animal Defenders International“ (ADI), izjavljuje: “Oduševljeni smo i olakšani što vlada Velike Britanije donosi obećani zakon o zabrani divljih životinja u cirkusima.”


“ADI već više od dvadeset godina dokumentira patnju i zlostavljanje u cirkusima u Velikoj Britaniji, a ova dugo očekivana mjera zaustavit će cirkuske patnje u Engleskoj, te nas približiti korak više prema potpunoj zabrani koju javnost želi, a životinjama je potrebna.”, dodaje za LADBible.