Europska petica

EU TJEDAN U PET SLIKA Gorak okus maslaca od kikirikija

Irena Frlan Gašparović

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Prekoatlantski trgovinski rat mogao bi se, među ostalim, voditi oko viskija, brusnica, soka od naranče i maslaca od kikirikija. Posljedice, međutim, sigurno ne bi bile "kikiriki"



U JOŠ JEDNOJ EPIZODI “DONALD PROTIV DONALDA”, europski Donald (Tusk) poručio je američkom Donaldu (Trumpu) da su trgovinski ratovi loši i lako ih je izgubiti – upravo suprotno onome što tvrdi američki predsjednik. Još relativno nedavno EU i SAD pregovarale su o sporazumu o slobodnoj trgovini, da bi se ovoga tjedna našle na pragu trgovinskog rata, zbog odluke predsjednika Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminija. Europska komisija sprema odgovor na taj potez: u Bruxellesu su pripremili privremenu listu američkih proizvoda na koje bi EU, kao protumjeru, mogla također uvesti carine.


Na popisu su industrijski i poljoprivredni proizvodi, otkrila je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström. Prekoatlantski trgovinski rat mogao bi se, među ostalim, voditi oko viskija, brusnica, soka od naranče i maslaca od kikirikija. Posljedice, međutim, sigurno ne bi bile “kikiriki”.


U HRVATSKOJ PRIJAVLJUJU, U GRČKOJ PROSVJEDUJU. U mnogim europskim zemljama taksisti već dulje vrijeme negoduju zbog Ubera, smatrajući da im je nelojalna konkurencija, a ovoga su tjedna nezadovoljstvo javno iskazali u Hrvatskoj i Grčkoj. U Hrvatskoj su podnijeli prijavu protiv ministra Olega Butkovića i šest njegovih suradnika, izvijestila je Hina, dok su njihovi kolege na ulicama Atene prosvjedovali nešto žešće, prolijevajući kavu, pa čak i lupajući po automobilima za koje su sumnjali da ih koriste vozači koji rade za Uber. Zahtjevi taksista u Hrvatskoj i Grčkoj su manje-više jednaki: traže da država, odnosno vlada hitno regulira djelatnost Ubera.




“TO NIJE POSAO ZA ŽENU” – tako je, navodno, glasila rečenica upućena policajki zbog koje je jedan Belgijanac osuđen na kaznu od oko tri tisuće eura. Prema pisanju europskih medija, koji se pozivaju na belgijski list “Le Soir”, riječ je o prvom slučaju u kojem je netko osuđen temeljem zakona iz 2014. godine kojim je u Belgiji zabranjen seksizam u javnom prostoru. Sud u Bruxellesu ustvrdio je da je muškarac kriv jer je vrijeđao policajku – koja ga je zaustavila zbog prekršaja u prometu – prvenstveno zato što je žena, ali i da je kriv zbog prijetnji i vrijeđanja javnog službenika. Na kaznu se može žaliti.


NEJEDNAKE PLAĆE ZA ISTI POSAO više neće ‘lišo’ prolaziti u Francuskoj gdje je vlada ovoga tjedna predstavila plan prema kojem će tvrtke morati ukinuti neopravdane razlike u plaćama između žena i muškaraca ili će morati platiti kazne. Poseban software, koji će tvrtke biti dužne uvesti, bit će povezan sa sustavom za plaće i tako pratiti postoje li neopravdane razlike u plaćama. “Software nije čaroban štapić, ali će otkriti neke razlike u plaćama između muškaraca i žena”, kazao je, kako prenosi Hina, franuski premijer Edouard Phillippe nakon sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca. Kada software utvrdi da postoji nejednakost u plaćama, a da za to nema nikakvog opravdanja, tvrtka bi imala tri godine da tu razliku ukloni. Ako to ne učini, mogla bi biti kažnjena iznosom do jedan posto svojih ukupnih izdataka za plaće.


PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ NASTAVIO JE LOBIRATI za ukidanje radnih dozvola za hrvatske državljane koji rade u Velikoj Britaniji. Ovoga tjedna Plenković je u Banskim dvorima primio britanskog ministra za Brexit Davida Davisa kojemu je poručio da Vlada želi iskoristiti pregovore o izlasku Britanije iz EU-a kako bi se status hrvatskih državljana izjednačio sa statusom građana iz ostalih 26 zemalja članica. Dakle, da ni hrvatski radnici za rad u Britaniji više ne trebaju dozvole. Takva odluka, smatraju u Vladi, “bila bi vrlo pozitivno primljena u Hrvatskoj”, a s obzirom na mali broj hrvatskih radnika, britansko tržište to praktički ne bi ni osjetilo. Popuštanje Londona oko ove “sitnice” sigurno bi udobrovoljilo hrvatsku Vladu u pregovorima o Brexitu, u kojima se svaki glas računa, pa Plenkovićevo lobiranje možda i ne bude uzaludno.