Borba za prava

EP opet glasa o kontroverznoj direktivi o internetu koju su već odbacili u srpnju

P. N.

To neće biti konačno glasovanje, već utvrđivanje pozicije EP-a nakon kojeg se mogu otvoriti pregovori o konačnom prijedlogu zakona.



Članovi Europskog parlamenta danas glasuju o autorskim pravima na internetu, kontroverznom prijedlogu direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu.


Brojne polemike stvorile su se diljem Europe kada je direktiva došla u javnost, a ona bi po tvrdnjama Komisije, Uniju trebala uvesti u 21. stoljeće te osigurati glazbenicima, filmašima i autorima vijesti da budu pravedno plaćeni za svoj rad.


Ova direktiva pokrenula je brojne rasprave, ali i napravila dvije strane. Na jednoj se nalaze medijske kuće i Paul McCartney, a na drugoj velike tehnološke tvrtke i pobornici slobode interneta.


Borba oko dva elementa prijedloga 




Europska povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel pozvala je zastupnike da glasaju za kontroverznu reformu na sjednici u Strasbourgu. Ipak, to neće biti konačno glasovanje, već utvrđivanje pozicije EP-a nakon kojeg se mogu otvoriti pregovori o konačnom prijedlogu zakona.


Europski parlament prije dva mjeseca odbio je prijedlog oko kojeg se danas ponovo glasa.


Najveća borba oko direktive vodi se oko dva elementa prijedloga zakona. Prvi je Članak 13 po kojem bi platforme kao što je Googleov YouTube bile zakonski odgovorne za kontrolu korištenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se spriječilo potkradanje njihovih autora.


Drugi je Članak 11 koji bi uveo ‘susjedna prava’, tj. porez na linkove po kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale dobivati naknadu za autorska prava kada bi Google i druge tražilice dijelile poveznice na njihove članke.