Predsjedništvo BiH

Dodik za veleposlanika BiH u Hrvatskoj imenovao svog savjetnika Vranješa

Hina

Reuters

Reuters

Portal »Žurnal« je još 2017. godine Vranješa povezao s aferom u kojoj je otkriveno da su neki zaposlenici banjolučkog Fakulteta političkih znanosti plagiranjem magistrirali i doktorirali.



SARAJEVO Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imenovali su nove veleposlanike za petnaestak predstavništava, a Milorad Dodik je za veleposlanika u Hrvatskoj odabrao svog bivšeg savjetnika i docenta na Fakultetu političkih znanosti u Banjoj Luci Aleksandra Vranješa, objavili su u četvrtak lokalni mediji u BiH.


Imenovanja novih veleposlanika obavljena su na sjednici Predsjedništva u srijedu no sukladno ustaljenoj praksi njihova imena ne objavljuju se sve dok ih ne potvrde države primateljice.


Televizija BN ipak je objavila neka imena, među ostalima Vranješa poznatog po tome što je bezrezervno branio Dodika u javnim istupima u kojima je predstavljan kao analitičar. U tim istupima Vranješ je nastupao kao zagovornik bliskih veza s Rusijom i protivnik integracije u NATO.




Portal »Žurnal« je još 2017. godine Vranješa povezao s aferom u kojoj je otkriveno da su neki zaposlenici banjolučkog Fakulteta političkih znanosti plagiranjem magistrirali i doktorirali.


Vranješ je 2008. godine magistrirao s tezom pod nazivom »Jugoslavenski ratni film na temu narodnooslobodilačke borbe kao sredstvo političke propagande«.


Godinu dana prije toga Ljubica Janjetović magistrirala je na Komunikološkom fakultetu u Banjoj Luci sa temom »Vizualni elementi jugoslavenskog ratnog filma kao sredstva ideologije antifašizma«.


Njezin rad nigdje nije naveden kao izvor u Vranješovu magistarskom radu, pa ni u knjizi objavljenoj iste godine pod naslovom »Partizanski filmovi i propaganda, jugoslavenski ratni film u svjetlu narodnooslobodilačke borbe kao sredstvo ideološko-političke propagande«.


U svom radu Vranješ je analizirao filmova »Slavica«, »Bitka na Neretvi«, »Sutjeska«, »Užička republika«, »Gluhi barut« i to mu je bio slučajni uzorak, baš kao što je činila i Janjetović prije njega.Dodik i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić su po preuzimanju dužnosti opozvali gotovo sve veleposlanike iz srpske odnosno hrvatske kvote koje su ranije imenovali njihovi prethodnici Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Tako je opozvana i veleposlanica u Hrvatskoj Renata Paškalj, bliska Čovićeva suradnica.


Komšić je za novog veleposlanika pri Svetoj Stolici imenovao Igora Žontara, profesora Katoličkog školskog centra u Sarajevu, a u Češku šalje književnicu Martinu Mlinarević. Odlučio je kao diplomatski kadar aktivirati zaboravljenog nekadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja za šefa bosanskohercegovačke misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.


Za veleposlanicu je aktivirao i Danku Savić koju šalje u Španjolsku, a ona je ranije zahvaljujući Komšiću bila veleposlanica u Pragu.