Član Predsjedništva

Dodik uvjeren da će BiH u idućih mjesec dana dobiti novu izvršnu vlast

Hina

REUTERS

REUTERS

Dodik je uvjeren kako će uspostava nove vlasti u svakom slučaju značiti napredak na putu približavanja članstvu BiH u Europskoj uniji.



Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za banjalučke “Nezavisne novine” od četvrtka da je uvjeren da će ta zemlja u idućih mjesec dana dobiti novu izvršnu vlast  jer je to jedini način da se izbjegne nova velika kriza u zemlji, ali da “nema pojma” hoće li to značiti i jačanje suradnje BiH s NATO-om, odnosno usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP) nužnog za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Alijansi.


U intervjuu ovom listu Dodik je kazao kako usvajanje ANP-a uopće nije bilo predmetom dogovora o uspostavi vlasti što su ga početkom tjedna postigli on kao predsjednik stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.


Na izričito pitanje podrazumijeva li taj dogovor i suglasnost o “reduciranom” ANP-u koji bi značio nastavak reformi samo u civilnom, a ne i u vojnom sektoru, Dodik je kazao kako o tome ne zna ništa.




“Nemam pojma. Ništa nismo dogovarali o tome”, kazao je Dodik ističući kako o tome nema niti jedne riječi u dokumentu o koaliranju što su ga potpisala trojica stranačkih lidera.


Hoće li BiH Usvojiti ANP i poslati ga u Bruxelles kako bi nakon desetljeća čekanja stupio na snagu MAP bila je glavna točka prijepora između Dodika i Izetbegovića u proteklih deset mjeseci, zbog čega do danas nije okončan proces uspostave vlasti na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine.


I nakon što je postignut načelni dogovor po kojemu će tri stranke koje su dobile većinsku potporu birača ipak koalirati i dalje je ostalo nejasno kako će i hoće li uopće ovaj problem biti riješen, a mediji u BiH nagađaju kako je Izetbegović taj koji je pristao na kompromis koji znači upravo reduciranje sadržaja ANP-a i svođenje reformi samo na civilni aspekt, dok bi vojna suradnja s NATO-om praktično ostala zamrznuta na sadašnjoj razini.


Dodik je uvjeren kako će uspostava nove vlasti u svakom slučaju značiti napredak na putu približavanja članstvu BiH u Europskoj uniji.


“Za to postoji konsenzus svih u BiH”, kazao je Dodik potvrdivši istodobno kako će član njegove stranke Zoran Tegeltija biti kandidat za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH.