Slučaj Magnitski

Direktor fonda Browder dobio u Rusiji devet godina zatvora

Hina

William Browder

William Browder



MOSKVA Ruski sud osudio je u petak u odsustvu direktora britanskog investicijskog fonda Williama Browdera na devet godina zatvora proglasivši ga krivim za namjerno izazivanje bankrota i utaju poreza, objavilo je rusko državno tužiteljstvo.


Browder, direktor fonda Hermitage Capital Management, predvodio je kampanju da se razotkrije korupcija i kazne ruski dužnosnici koje smatra krivima za smrt Sergeja Magnitskog 2009. u moskovskom zatvoru, a koji je za njega radio kao odvjetnik.


Magnitski je uhićen 2008. ubrzo nakon što je iznio optužbe da su ruski dužnosnici upleteni u poreznu prijevaru velikih razmjera. Njegova smrt izazvala je međunarodne kritike.




Tvrdio je da je u zatvoru zlostavljan i da nema pristup liječniku ne bi li priznao utaju poreza i iznio dokaze protiv Browdera.


Browder je u petak poručio na Twitteru da je presuda reakcija ruskog predsjednika Vladimira Putina na njegova nastojanja da pet zemalja, uključujući SAD, nametnu tzv. Magnitski sankcije Rusima.


SAD je sankcije, koje predviđaju zamrzavanje bankovnih računa, nametnuo Zakonom Magnitski 2012. Zakon predviđa zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine ruskim dužnosnicima povezanim sa smrću Magnitskog.


Rusko tužiteljstvo tvrdi da su Browder i suoptuženi Ivan Šerkasov oštetili rusku državu za 58,76 milijuna dolara na ime neplaćenog poreza.


Uz devet godina zatvora, dobio je i kaznu u iznosu od 3500 dolara te mu je tri godine zabranjeno poslovanje u Rusiji.Šerkasov je dobio osam godina zatvora.

Browder je već osuđen na devet godina zatvora 2013. nakon što mu je suđeno zajedno s Magnitskim, koji je postumno proglašen krivim za utaju poreza.


Interpol je međutim ocijenio da je riječ o političkom slučaju i nije ga stavio na međunarodni popis traženih osoba.