Dan borbenih žena

Dan borbenih žena: Prosvjedi diljem svijeta. Na ulicu su izišle i Iračanke. Borba za jednakost se nastavlja

Hina

foto: Vincent West / REUTERS

foto: Vincent West / REUTERS

U Njemačkoj je u video poruci kancelarka Merkel istaknula da se "nastavlja borba žena za jednakost". Ona smatra da preostaje još puno posla "kako bi žene dobile ista prava, a muškarci nove obveze". Obećala je da će u njezinoj budućoj vladi postojati "zanimljiva kombinacija žena i muškaraca".



PARIZ – Od štrajkova žena u Španjolskoj do ženskog maratona u bivšem uporištu skupine Islamska država u Iraku, brojnim događajima i manifestacijama je ovog četvrtka obilježen međunarodni dan žena u svijetu.


Opći štrajk žena u Španjolskoj, bez presedana u toj zemlji, vođen je pred robim kućama, u prometu, a iz medija su bile odsutne glavne voditeljice. Dva glavna španjolska sindikata UGT i CCOO su pozvala na dvosatni prekid rada kojem je pristupilo 5,3 milijuna ljudi u zemlji, procjenjuje se. Deset drugih sindikata je pozvalo na cjelodnevni štrajk, po uzoru na sličan pokret 1975. na Islandu.


Oko 300 žena je sudjelovalo na simboličnom “maratonu” dugom 900 metara na jednoj aveniji Mosula, drugog grada Iraka, koji je u srpnju oduzet džihadistima skupine Islamska država. “Tim ‘maratonom’ želimo ženama vratitit njihovo mjesto”, rekla je jedna organizatorica, dok su druge nosile transparente koji su podsjetile na surovu stvarnost Iračanki “Dosta je maloljetničkih brakova”, “Prekini šutnju i reci ne” , “Imam se pravo slobodno izraziti”.




U Njemačkoj je u video poruci kancelarka Merkel istaknula da se “nastavlja borba žena za jednakost”. Ona smatra da preostaje još puno posla “kako bi žene dobile ista prava, a muškarci nove obveze”. Obećala je da će u njezinoj budućoj vladi postojati “zanimljiva kombinacija žena i muškaraca”.


Egipatski muzej u Kairu izlaže blaga koja pokazuju ulogu žena u starom Egiptu. Jedno od tih djela je kvarcitna glava Nefertiti, kraljice legendarne ljepote koja imala osobitu političku i vjersku ulogu prije više od 3300 godina.


Na Kosovu su na tri jumbo plakata, nalik plakatima za film “Tri plakata izvan grada” ispred glavnog stožera policije Pristine piše “Koliko još zanemarenih poziva?” dok su na druga dva pisala imena Diane Kastrati i Zajnepe Bytyqi, koje su 2011. tj. 2015. ubili supruzi čije su nasilja više put prijavljivale vlastima.


U Oslu je pred zgradom parlamenta otkrivena replika kipa “Neustrašive djevojčice”, slavnog kipa djevojčice koja hrabro stoji ispred bika. Milijarder Christain Ringnes, koji je kupio kip je objasnio da je kip “Tu da pozdravi činjenicu što Norveška ima čelnice u vladi i predstavnice u poslovnom svijetu, ali i da podsjeti da još ima posla pred njima”.


U Francuskoj se dnevni list Liberation u četvrtak prodavao muškarcima 25 posto skuplje nego ženama, kako bi se istakla razlika u plaćama muškaraca i žena, koja prosječno iznosi 25 posto. Premijer Edourad Philippe je najavio niz mjera protiv tih nejednakosti u svijetu rada.


Na inicijativu Amnesty Interantionala, desatak osoba se u Moskvi, među kojima Ksenia Sobčak, oporbena kandidatkinja a za predsjedničke izbore 18. ožujka okupile su se ispred Dume kako bi podržali novinarke koje su zastupnika Leonida Sluckija optuže za spolno uznemiravanje.