Skandal u Katoličkoj crkvi

Časne sestre zatrudnjele za vrijeme misija, javnost šokirana: ‘Sve je trebalo ostati tajno’

P. N.

Reuters

Reuters

Papa Franjo je početkom godine prvi put priznao da Katolička crkva ima problem sa svećenicima, čak i biskupima koji seksualno zlostavljaju časne sestre



Slučaj dviju časnih sestara koje su zatrudnjele šokirao je javnost. Afrikanke koje su pripadnice dva različita reda na Siciliji, zatrudnjele su za vrijeme odvojenih misija u svojim zemljama, prenosi Indepedent.


Jedna od časnih sestara, 34-godišnjakinja koja obavlja službu u gradu Militello Rosmarino, otkrila je da je trudna nakon što je otišla u bolnicu s jakim bolovima u trbuhu, prenosi RTL.


Druga časna sestra koja se brinula o starijima u jugoistočnom gradu Ispica u Ragusi, također je otkrila da je trudna. Gradonačelnik Militella Rosmarina Salvatore Riotta izjavio je da poznaje jednu od časnih sestara i kako mu je žao zbog načina na koji su vijesti procurile u javnost.




“Žao nam je zbog ovoga što se dogodilo. Naša zajednica od 1200 stanovnika je zbunjena načinom na koji su mediji postupili s ovakvom viješću. Trebalo je sve ostati tajna”, rekao je Riota.


Gradonačelnik je dodao da je časna sestra položila zavjet prije manje od godinu dana i da je svi vole. Sicilijanski savjetnik za zdravstvo Ruggero Razza izjavio je da će pokrenuti internu istragu kako bi otkrio kako su informacije o trudnoći dospjele u javnost. On je objavom na Facebooku priopćio je kako želi izraziti svoju solidarnost njima i njihovim redovima.


Jesu li zlostavljane?


“Smatram da je nepravedno da su vijesti koje je trebalo da ostanu u privatnosti zdravstvenih ustanova postale javno saznanje”, rekao je Razza.


Kako je izvjestila Gazzetta del Sud, trudne časne sestre morat će odabrati hoće li napustiti službu i odgajati djecu. Časna sestra (34) premještena je u drugi red u Palermo, dok se druga časna sestra koja je trudna oko mjesec dana, vratila kući na Madagaskar.


Papa Franjo je početkom godine prvi put priznao da Katolička crkva ima problem sa svećenicima, čak i biskupima koji seksualno zlostavljaju časne sestre. Nema informacija da li su časne sestre zlostavljane i u ovom slučaju.