Bombaški napad

Broj žrtava brutalnog napada u Kabulu narastao na 103

Hina

»Rat protiv terora neće se dobiti molitvom i objavama (osude) na Twitteru. Vlada mora uzvratiti pokroviteljima terorizma na isti način«, rekao je Afganistanac Sulejman na Twitteru



Broj žrtava terorističkog napada počinjenog bombom u ambulantnom vozilu narastao je na 103, a ranjenih je 235, objavio je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Wais Barmak i kazao da je među njima velik broj policajaca.


»Nažalost brojni ranjeni preminuli su u bolnici i sada je broj mrtvih narastao na 103, a ranjenih je 235«, rekao je Barmak na konferenciji za novinare.


Napad aktiviranjem eskploziva postavljenog u vozilu hitne medicinske pomoći, za koji su odgovornost preuzeli talibani, dogodio se u subotu u središtu prijestolnice, u jednoj od najzaštićenijih ulica u Kabulu jer su u njoj brojne ustanove – ministarstvo unutarnjih poslova, ured Europske unije, djevojačka gimnazija Malalai, Visoko vijeće za mir te švedsko i indijsko veleposlanstvo.




»Izgubili smo velik broj policajaca: petorica su poginula na samoj jednoj kontrolnoj točki, a trideset je ranjenih«, rekao je Barmak no nije iznio točan broj.


Ovo je jedan od najtežih napada na Kabul zadnjih godina i treći u tjedan dana, nakon napada na hotel Intercontinental 20. siječnja i na nevladinu organizaciju Spasite djecu u Jalalabadu, u srijedu.


Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u subotu na »odlučno djelovanje« protiv talibana koji su preuzeli odgovornost za napad u Kabulu.


»Osuđujem kukavički napad autobombom koji se danas dogodio u Kabulu i u kojemu su poginuli desetci nedužnih civila i ranjene stotine«, rekao je Trump u priopćenju.


»Sve zemlje moraju sada odlučno djelovati protiv talibana i infrastruktura koje ih podupiru«, istaknuo je.


Na društvenim mrežama u Afganistanu korisnici izražavaju ogorčenje i prozivaju vlasti za korupciju i neučinkovitost u borbi protiv terorizma.


»Rat protiv terora neće se dobiti molitvom i objavama (osude) na Twitteru. Vlada mora uzvratiti pokroviteljima terorizma na isti način«, rekao je Afganistanac Sulejman na Twitteru.


Ne imenujući izravno Pakistan, većina korisnika interneta upire prstom u susjedni Pakistan koji optužuju da financira i pruža utočište talibanima i terorističkoj mreži Hakani koju glasnogovornik vlade optužuje za napad u Kabulu.


»Kakva sramota za našu vladu koja redovito ne uspijeva zaštiti stanovništvo. Trebalo bi da netko od naših čelnika izgubi sina ili kćer i osjeti tugu siromašnih ljudi«, napisao je na društvenoj mreži korisnik Navid Kaderi.


»Korupcija je glavni problem: za 500 afgana (što je manje od osam dolara), policija vas pušta da prođete kontrolne točke«, napisao je korisnik Basir Ahmad.