Tragedija

Broj poginulih u prometnoj nesreći na Madeiri narastao na 29

Hina

Reuters

Reuters



Najmanje 29 ljudi, većinom njemačkih turista, poginulo je a 27 je ozlijeđeno u srijedu kada je njihov autobus sletio s ceste na portugalskom otoku Madeira, objavile su u četvrtak vlasti navodeći nove podatke.


Turistički autobus u kojem je bilo 55 putnika, vodič i vozač, uletio je među kuće i prevrnuo se na bok. Vozač je navodno izgubio kontrolu nad vozilom.


»Nemam riječi kojima bih opisao što se dogodilo. Teško se suočiti s patnjom ovih ljudi«, rekao je gradonačelnik grada Canica Filipe Sousa.




Njemački list Bild piše da su većina turista bili umirovljenici, a među poginulima je 18 žena i 11 muškaraca.


Njemačko ministarstvo vanjskih poslova uspostavilo je liniju za pomoć a djelatnici ambasade su u kontaktu s lokalnim dužnosnicima, rekla je glasnogovornica.Ozlijeđeni su prevezeni u bolnicu u Funchalu, glavnom gradu Madeire.

Drugi dio skupine njemačkih turista putovao je odvojenim autobusom.


Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa rekao je za SIC TV da su neke od žrtava s Madeire, ali većina su Nijemci.


Prometna tvrtka u čijem je vlasništvu bio autobus objavila je da je odlučna utvrditi koji su razlozi zbog kojih je došlo do nesreće.


»Naša je želja i naša odluka da se istraže sve činjenice, razlozi i odgovornost za nesreću«, objavila je tvrtka SAM u priopćenju koje navodi portuglaska novinska agencija Lusa.


»U potpunosti ćemo surađivati s vlastima«, dodaje se u njihovom priopćenju.


Tvrtka je također izrazila sućut žrtvama nesreće.


Njihov autobus unajmila je turistička agencija Travel One, dodaje Lusa


Ured portugalskog javnog tužitelja objavio je da otvara istragu o nesreći.