Najavljeno prijelazno razdoblje

Britanija ipak neće automatski deportirati državljane Europske unije nakon provedbe brexita

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

»Što će se dogoditi s tim ljudima čak i nakon isteka prijelaznog razdoblja? Neće biti automatske deportacije. Nakon isteka roka imat će mogućnost prijaviti se i objasniti zašto to nisu mogli napraviti unutar normalnih procedura«, kazao je Guy Verofstadt, koordinator Europskog parlamenta za brexit



LONDON – Velika Britanija neće automatski deportirati građane Europske unije koji nakon brexita neće na vrijeme zatražiti da ostanu u državi, rekao je petak Guy Verofstadt, koordinator Europskog parlamenta za brexit.


Belgijski liberal se u četvrtak susreo s britanskim ministrima, uključujući Stephena Barclaya zaduženog za pitanje britanskog izlaska.


Rekao je kako je uvjeren kako će postojati prijelazno razdoblje za one koji se nisu prijavili za status stalnog boravka (settled status) do roka u lipnju 2021.




»Što će se dogoditi s tim ljudima čak i nakon isteka prijelaznog razdoblja? Neće biti automatske deportacije«, kazao je Verhofstadt za BBC radio.


Nakon isteka roka »imat će mogućnost prijaviti se i objasniti zašto to nisu mogli napraviti unutar normalnih procedura«.


Verhofstadtove tvrdnje potom je potvrdio i glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona.


Reuters je u studenom pisao kako Britanija prijeti da će deportirati državljane EU-a ako ne zatraže dozvolu za boravak te da će prijelazno razdoblje davati samo u iznimnim okolnostima.


Do kraja prošle godine se za boravak prijavilo 2,7 milijuna od procijenjenih 3,5 milijuna europskih državljana koji žive u EU-u.


Bruxelles je ranije ovaj tjedan objavio da je zabrinut zbog »proturječnih signala« o tome što će se dogoditi s onima koji se ne prijave na vrijeme.


Velika Britanija će EU napustiti 31. siječnja, nakon što je prošle godine dogovorila sporazum o izlasku, no za nju će vrijediti europska pravila do kraja 2020. u sklopu prijelaznog razdoblja koje je dogovoreno da bi se ublažio njezin izlazak.


Verhofstadt je rekao i kako europski državljani kojima je odobren ostanak žele dobiti neki konkretni dokument kako bi dokazali da imaju pravo boraviti u Britaniji. Otkrio je da London razmatra tu opciju.